Майбутні акушери-гінекологи відпрацьовували навички з надання допомоги та усунення негативних наслідків травм

24.10.2023

Учасники студентського наукового гуртка (СНГ) кафедри акушерства і гінекології № 3 Національного медичного університету імені О.О. Богомольця взяли участь у майстер-класі «Пологовий травматизм матері і новонародженого. Ушивання розривів промежини та шийки матки». Понад 40 студентів 1-6 курсів медичних факультетів отримали можливість попрактикуватись в ушиванні розривів шийки матки, епізоітомних та перинеотомних ран.

Важливим аспектом діяльності лікаря акушера-гінеколога є попередження травматизації матері та плода в пологах, а також надання допомоги та усунення негативних наслідків травм. Колектив кафедри акушерства і гінекології № 3 на чолі із завідувачем, професором Василем Бенюком організували проведення такого пізнавального та важливого майстер-класу на базі Київського міського пологового будинку №3.

Під час заходу доцентка кафедри Тетяна Ковалюк акцентувала увагу присутніх на актуальності тематики, проінформувала про статистичні дані щодо акушерських травм. Теоретичну частину засідання лекцією «Пологовий травматизм матері і новонародженого» продовжив керівник СНГ Віктор Олешко. Він розповів присутнім про процеси поетапного ушивання розривів шийки матки, промежини, а також повідомив про сучасні методи лікування ранніх ускладнень акушерських розривів.

Перед початком практичної частини майстер-класу викладачі кафедри ознайомили студентів з інструментарієм і шовним матеріалом, продемонстрували на муляжах техніки огляду шийки матки та промежини в ранньому післяпологовому періоді, як правильно ушивати розриви. Під наглядом асистентів кафедри майбутні акушери-гінекологи виконували ушивання розривів шийки матки, епізоітомних та перинеотомних ран.

Подібні заходи допомагають майбутнім акушерам-гінекологам скласти повну картину про послідовність виконуваних процесів під час усунення наслідків травм. Наприкінці майстер-класу учасники обговорили техніки ушивання, види швів, можливі помилки та шляхи їх усунення.

Пресцентр НМУ за інформацією кафедри акушерства і гінекології № 3