КАФЕДРА ЗАГАЛЬНОЇ ХІРУРГІЇ №2 ПРОВЕЛА ВІДКРИТЕ ЗАСІДАННЯ НАУКОВОГО СТУДЕНТСЬКОГО ГУРТКА

18.02.2022

Відбулося відкрите засідання наукового студентського гуртка кафедри загальної хірургії №2, яку очолює професор О.Ю. Іоффе. Понад 10 років доцент кафедри В.М. Перепадя є відповідальним за наукову діяльність студентської молоді, яка бере активну участь у науковій і лікувальній роботі кафедри.

Гуртківці долучаються до планових наукових досліджень співробітників кафедри, зокрема до вивчення актуальних проблем хірургічного лікування морбідного ожиріння, застосування принципів «Fast track» в хірургії органів черевної порожнини, сучасних методів лікування гриж, зокрема у спортсменів. Хірургічна клініка КНП «Київська міська лікарня №3», на базі якої знаходиться профільна кафедра НМУ, проводить планове лікування різноманітної хірургічної патології та двічі на тиждень приймає пацієнтів з невідкладними станами. У чергуванні разом із досвідченими хірургами беруть участь і гуртківці.

У відкритому засіданні студентського  наукового гуртка, крім основних членів, взяло участь чимало новачків. Зацікавила студентів можливість оволодіти базовими хірургічними навичками – накладанням швів, проведенням різних хірургічних маніпуляцій. Зголосилися провести майстер-клас молоді лікарі хірургічної школи «Lapart», назва якої перекладається як мистецтво лапароскопії.

Три роки тому вихованці НМУ імені О.О. Богомольця, а нині лікарі-інтерни хірургічного профілю Олександр Передерій та Владислав Євтушенко за підтримки однодумців створили школу, мета якої пропагувати новітні методи хірургічної техніки оперативних втручань, передусім лапароскопії. До роботи цієї школи долучився і п’ятикурсник медичного факультету № 4 Олексій Підмурняк, який проходив навчання на кафедрі. Разом із старостою наукового студентського гуртка кафедри загальної хірургії №2 Сергієм Яцуком вони запропонували провести майстер-клас для зацікавленої та талановитої молоді початкових курсів з оволодіння практичними навичками основ хірургії.

Молоді лікарі привезли з собою лапароскопічні тренажери та необхідний інструментарій. Під керівництвом доцента В.М. Перепаді та лікарів хірургічної школи гуртківці навчалися одразу на кількох локаціях. Одні студенти оволодівали практичними базовими навичками з хірургії, інші на спеціальних тренажерах відпрацьовували хірургічні маніпуляції з лапароскопії, проводили, зокрема, розсічення та фіксацію тканин, накладання та зняття швів. Протягом трьох годин відбувалося оволодіння сучасними методами хірургії. Понад 20 студентів взяли участь у майстер-класі, і цілком можливо, що у цей день частина майбутніх медиків зробила свій вибір на користь хірургії.

 

Прес-центр за матеріалами кафедри загальної хірургії № 2