Інтерни вивчали аспекти акушерсько-гінекологічної допомоги у випадках насильства

26.09.2023

В Інституті післядипломної освіти Національного медичного університету імені О.О. Богомольця значна увага приділяється аналізу та синтезу практичного досвіду. Адже практика лікарів насичена різноманітними соціальними викликами. Аби бути готовими до них, медики мають володіти необхідними знаннями. Тому під час лекції на кафедрі акушерства, гінекології та неонатології післядипломної освіти НМУ лікарі-інтерни розглянули поширені клінічні випадки та алгоритми дій при жіночому насильстві, інформацією про які з ними поділилася запрошена лекторка.

Лекторкою на кафедру запросили професорку кафедри судової медицини та медичного права нашого Університету, завідувачку організаційно-методичного відділу Київського міського клінічного бюро судово-медичної експертизи Олену Бабкіну. Доступно, інформативно та змістовно вона розповіла молодим лікарям актуальну, науково обґрунтовану інформацію, що базувалася на її власному досвіді та враховувала світову практику щодо жіночого насильства в аспекті акушерсько-гінекологічної допомоги.

Так, оцінка та менеджмент осіб, які зазнали сексуального насильства, включає медичні та юридичні аспекти. Тож разом із майбутніми лікарями-гінекологами та акушерами професорка розглянула різні клінічні випадки, звернула увагу слухачів на відповідні алгоритми дій.

Негативні наслідки від насилля часто невиправні. Психічне здоров’я жінки безпосередньо пов’язане з її фізичним самопочуттям, тому саме акушери-гінекологи стають тією першою людиною, якій жінка зможе відкритися та поділитися тягарем випробувань, які вона пережила. Передусім, постраждалих від сексуального насильства слід заспокоїти та надати їм можливу психологічну підтримку. Тож лікар у випадку насилля певною мірою виконує також функції психолога для жінки.

Молоді лікарі продовжують вдосконалювати власні знання, формують професійні якості, що знадобляться їм під час самостійної лікарської діяльності.

 

Пресцентр НМУ за інформацією кафедри акушерства, гінекології та неонатології післядипломної освіти