Ігрова залежність – не хвороба?

18.07.2024

Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ) пристрасть до азартних ігор офіційно визнано психічним розладом, а поняття «ігровий розлад» включено до 11-го видання нормативного документу «Міжнародна статистична класифікація хвороб» та внесено до розділу «Розлади психіки, поведінки або розвитку нервової системи».

Відрізнити ігрову залежність від звичайної захопленості вкрай складно, оскільки багатьом властива схильність до азарту. Деякі гравці втрачають контроль, витрачають на азартні ігри дедалі більше часу, грошей та уваги, ігноруючи при цьому роботу, сім’ю та соціальні зв’язки. Лудоманія є патологічним станом, коли особа втрачає контроль над своєю поведінкою під час гри.

Розлад, пов’язаний з потребою участі у азартних іграх характеризується моделлю постійної або періодичної поведінки, що проявляється у вигляді порушення контролю над собою в процесі гри, її перевагою над іншими життєвими інтересами та повсякденною діяльністю, продовженням участі в азартних іграх, незважаючи на настання негативних наслідків.

Протягом тривалого часу гравець може приховувати свою залежність від родини та близьких. Тому слід звертати увагу на поведінку, що може свідчити про втрату контролю: збільшення інтенсивності та частоти гри, зміну інтересів, фізичного та емоційного стану, сприйняття реальності у гравця.

Як протидіяти ігровій залежності?

  1. Усвідомлюйте ризики та наслідки ігрової залежності;
  2. Визначте ліміти часу та грошей для участі в азартній грі;
  3. Уникайте витрат, які перевищують можливості;
  4. Приділяйте увагу іншим інтересам та хобі, що не пов’язані з азартними іграми;
  5. Підтримка оточення може бути важливою складовою для запобігання ігровій залежності;
  6. Якщо відчуваєте, що втрачаєте контроль під час азартної гри або спостерігаєте такі ознаки у рідних, зверніться по допомогу.

Важливо розуміти, якщо у гравця або його близьких виникають сумніви щодо адекватного ставлення до азартних ігор, рекомендується негайно звернутися до лікаря для оцінки та допомоги.

Додаткова інформація

За інформацією Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей