Гуртківці НМУ вивчали тему антибіотикорезистентності

03.04.2024

Спільне засідання гуртківців кафедри клінічної фармакології та фармації з представниками студентського наукового гуртка кафедри анестезіології та інтенсивної терапії Національного медичного університету імені О.О. Богомольця присвятили темі антибіотикорезистентності, що становить одну з найсерйозніших загроз для здоров’я людства.

Спікерками засідання виступили студентки фармацевтичного факультету, а також наукова керівниця студентського наукового гуртка кафедри клінічної фармакології та клінічної фармації, доцентка Олена Темірова. Вона розповіла про механізми резистентності антимікробних препаратів, з доповіддю «Антибіотикорезистентність: причини та шляхи подолання» виступила майбутня фармацевтка Ярослава Говорова, про раціональну антибіотикотерапію у дітей розповіла її колежанка Вікторія Мостова, а студентка фармацевтичного факультету Анастасія Вовк присвятила свою доповідь периопераційній антибіотикопрофілактиці у дитячій хірургії.

Згідно з оприлюдненою інформацією, мультирезистентні бактерії стійкі до дії більшості антибіотиків, що робить лікування інфекцій надзвичайно складним. Відтак масштаби антибіотикорезистентності неухильно зростають, це може призвести до повернення епохи невиліковних інфекцій і є глобальним викликом для всесвітньої системи охорони здоров’я, де спільні зусилля фармацевтів та медиків відіграють ключову роль у протидії загрозі.

Тож на думку учасників зібрання, здобувачам освіти медичних ЗВО вже зараз варто дізнаватися більше про антибіотикорезистентність, вчитися співпрацювати один з одним, опановувати спільні підходи до лікування інфекцій, викликаних мультирезистентними бактеріями. Якнайкраще це вдається під час міждисциплінарних засідань, що сприяє обміну знаннями між майбутніми медичними фахівцями різних спеціальностей, полегшує пошук нових шляхів вирішення різноманітних лікарських завдань.

Долучайтеся до спільної наукової роботи на базі студентських гуртків кафедр нашого Університету.  Про діяльність та контакти СНГ можна дізнатися за посиланням.

 За інформацією кафедри клінічної фармакології та клінічної фармації