Фармацевти Університету захищають випускні кваліфікаційні роботи

06.06.2024

3 червня студенти денної форми навчання за спеціальністю 226 «Фармація, промислова фармація» Національного медичного університету імені О.О. Богомольця розпочали публічний захист випускних кваліфікаційних робіт. Цього року свої наукові здобутки представляють 56 випускників, з яких 8 іноземних громадян.

Захист випускних кваліфікаційних робіт демонструє високий рівень теоретичної підготовки, оволодіння випускниками необхідних знань та умінь для розв’язання задач дослідницького та/або інноваційного характеру у сфері фармації. Деканка фармацевтичного факультету, професорка Тетяна Рева, голова екзаменаційної комісії, професорка Жанна Полова та гарантка освітньо-професійної програми «Фармація», професорка Ірина Ніженковська відзначають інноваційність, актуальність та практичну значущість представлених випускних кваліфікаційних робіт.

Про високий потенціал та рівень підготовки випускників фармацевтичного факультету НМУ свідчать конкретні факти. Зокрема, кваліфікаційна робота Олександра Михайленка «Синтез та скринінгові дослідження протипухлинної активності похідних естерів 5-арилтіо-1,3-оксазол-4-ілфосфонової кислоти» (наукова керівниця Оксана Головченко) виконана в межах міжнародної наукової програми Національного інституту раку США. Окрім Олександра, максимальні 200 балів отримали Валерія Пилипчук за випускну кваліфікаційну роботу «Розробка та проведення валідаційних випробувань методики ідентифікації та кількісного визначення вмісту дексібупрофену в таблетках» (наукова керівниця Катерина Виноградова) та Софія Ушакова – «Розробка методики ідентифікації та кількісного визначення біотину методом ВЕРХ в дієтичних добавках» (науковий керівник Олександр Бурмака). Таку ж кількість балів здобули Соломія Федорович за роботу «Розробка методики визначення шизандрину в дієтичних добавках» (наукові керівники Ольга Глушаченко та Олександр Сиротчук), Олександра Чхало – «Оптимізація кількісного визначення азитроміцину у твердих лікарських формах спектрофотометричним методом» (наукова керівниця Тетяна Рева) та Ольга Івженко – «Антиадгезивна активність четвертинних амонієвих сполук та доцільність розробки препаратів з антибіоплівковою дією» (наукова керівниця Ніна Вринчану).

Зазначимо, що презентовані випускні кваліфікаційні роботи виконані на кафедрах аптечної та промислової технології ліків, фармакогнозії та ботаніки, клінічної фармакології та клінічної фармації, хімії ліків та лікарської токсикології, організації та економіки фармації, аналітичної, фізичної та колоїдної хімії НМУ імені О.О. Богомольця.

Окрім того, завдяки тісній співпраці фармацевтичного факультету нашого Університету з провідними фармацевтичними установами, випускники мали змогу реалізувати практичну частину своїх досліджень на базах Центральної лабораторії з аналізу лікарських засобів і медичної продукції», Інституту фармакології та токсикології НАМН України, Інституту біоорганічної хімії та нафтохімії імені В.П. Кухаря НАН України, Інституту громадського здоров’я імені О.М. Марзєєва НАМН України, ТОВ «Міжнародна об’єднана лабораторна група – ФАРМ».

Пресцентр НМУ за інформацією фармацевтичного факультету