Фахівці Університету виступили з доповідями на тематичному форумі та запропонували шляхи зміцнення психічного здоров’я

28.12.2023

Нещодавно у Рівному відбувся Науково-практичний форум з міжнародною участю «Наукові парадигми психічного здоров’я та фізичного функціонування: освітні, медичні та соціально-психологічні виміри». Співорганізаторами заходу виступили співробітники кафедри загальної і медичної психології Національного медичного університету імені О.О. Богомольця. Захід стимулював міждисциплінарний діалог, сприяв встановленню професійних зв’язків та обміну досвідом між вченими, лікарями, психологами та педагогами.

Під час форуму учасники розглянули питання сучасної освіти з ментального здоров’я та фізичної реабілітації, вплив пролонгованої війни на ментальне здоров’я та симптоматичні психічні розлади. Значну увагу приділили ролі культурних та історичних контекстів у формуванні ресурсності здоров’я людини, новим горизонтам і викликам цифрових технологій у психоедукації та забезпеченні ментального здоров’я.

Під час конференції, модератором якої виступив завідувач кафедри загальної і медичної психології НМУ Михайло Матяш, співробітники кафедри презентували програмні доповіді. Зокрема, професор Михайло Матяш представив доповідь «Як повноцінно жити з психічним розладом: забезпечення якості життя через інтегровані підходи», доцент кафедри Віталій Луньов тему «Нейроперсонологія в системі забезпечення психічного здоров’я та фізичного функціонування: до питання персоналізованої допомоги», аспірант кафедри Юрій Галанта розповів про «Медико-психологічні складові ментального здоров’я в умовах поширення постковідного синдрому в Україні».

Науково-практичний форум надав можливість учасникам поглибленого вивчення та обговорення актуальних питань у сфері психічного здоров’я та фізичної реабілітації. Висвітлив новітні дослідження та підходи, які можуть бути впроваджені у закладах вищої освіти та медичних установах.

Фахівці НМУ імені О.О. Богомольця постійно беруть активну участь у заходах з підтримки психічного здоров’я. Зокрема, у фахових дискусіях про стрес і з психологічної підтримки військовослужбовців протягом циклу служби, щорічному форумі «Психічне здоров’я: громадські та негромадські установи. Складності та перспективи співпраці», Першому форумі із психічного здоров’я «Рух до системи та послуг із психічного здоров’я майбутнього: досвід України з розбудови спроможностей, відновлення та удосконалення».

Пресцентр НМУ за інформацією кафедри загальної і медичної психології