Фахівці НМУ провели унікальну операцію пацієнту з бульозним епідермолізом

25.12.2023

Лікарі кафедри щелепно-лицевої хірургії та сучасних стоматологічних технологій Інституту післядипломної освіти Національного медичного університету імені О.О. Богомольця провели унікальну операцію зі встановлення дентальних імплантатів пацієнту з бульозним епідермолізом.

Завідувач кафедри щелепно-лицевої хірургії та сучасних стоматологічних технологій ІПО, професор Андрій Копчак та асистент кафедри Дмитро Філоненко встановили пацієнту формуючий протез, який підготовлює протезне ложе для постійної конструкції і виконує функцію тимчасового пристрою для жування.

Це суттєво поліпшить життя пацієнта. Адже стоматологічне лікування хворих на бульозний епідермоліз є вкрай важким і зазвичай обмежується видаленням зубів. Після чого кожен прийом їжі стає для пацієнта випробуванням, бо неодмінно призводить до травматизації, відшарування слизової та утворенні нових ран.

Бульозний епідермоліз (Хвороба метелика) – це генетично обумовлена група рідкісних захворювань шкіри та слизових оболонок, яке викликано відсутністю з’єднувального білка у шарах шкіри і слизових оболонках. Через це відбувається їх відшарування з утворенням пухирів та ран. Таку тендітну шкіру порівнюють з крилами метелика.

Операція відбулася за сприяння Центру допомоги пацієнтам з бульозним епідермолізом «Дебра Україна» (Debra Ukraine).

За інформацією кафедри щелепно-лицевої хірургії

та сучасних стоматологічних технологій ІПО