Дисертантка НМУ вперше в Україні обґрунтувала зв’язок між серцево-судинним ризиком і професійним вигоранням

30.01.2024

29 січня 2024 року в Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця відбувся захист дисертаційної роботи на здобуття наукового ступеня доктора філософії Вікторії Ботякової. Молода науковиця вперше в Україні науково обґрунтувала взаємозв’язок між серцево-судинним ризиком (ССР) і синдромом професійного вигорання (СПВ). Тема наукової роботи аспірантки – «Фактори серцево-судинного ризику у лікарів загальної практики – сімейних лікарів із синдромом професійного вигорання».

Так, при високому рівню смертності від серцево-судинних захворювань загалом, синдром професійного вигорання пов’язаний із негативними наслідками недуги. З іншого боку, високий ССР також сприяє прогресуванню професійного вигорання. Це вказує на масштабний вплив СПВ на здоров’я людини.

Дисертантка науково вивчила проблему і запропонувала методи профілактики та діагностики з метою запобігання негативних наслідків у роботі медичних працівників. Відтак обґрунтована мета даного дисертаційного дослідження – удосконалення заходів профілактики на основі вивчення факторів ризику розвитку синдрому професійного вигорання у лікарів загальної практики шляхом модифікації способу життя та оптимізації умов праці. За результатами проведеного дослідження виявлено основні фактори ризику розвитку синдрому професійного вигорання у лікарів загальної практики – сімейних лікарів.

Проблема професійного вигорання серед сімейних лікарів є досить актуальною і потребує вирішення, як зазначив голова спеціалізованої вченої ради, директор Навчально-наукового інституту психічного здоров’я, професор Олег Чабан. Ефективним може стати той лікар, який у своїй професійній діяльності досягає вершин мистецтва лікування, уміє донести знання та досвід до пацієнтів і колег, при цьому, не демонструє синдрому професійного вигорання.

Своєю чергою наукова керівниця, завідувачка кафедри загальної практики (сімейної медицини), професорка Ольга Барна підкреслила, що реалізація наукової роботи дисертантки Вікторії Ботякової стала можливою завдяки сприятливій атмосфері в Університеті, взаємодії різних структурних підрозділів, тісній співпраці з іншими кафедрами, зокрема з кафедрою  медичної психології та психотерапії, а також завдяки наполегливості та працелюбності молодої науковиці, яка доклала багато зусиль для досягнення наукової мети.

Пресцентр НМУ