Дисертант дослідив ризики рецидиву хронічного риносинуситу з використанням нейромереж

24.05.2024

23 травня у Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця відбувся захист дисертації аспіранта кафедри оториноларингології Сергія Довгича. Тема його наукового дослідження присвячена прогнозуванню ризику рецидиву хронічного риносинуситу з використанням нейромереж. У дисертаційній роботі представлені результати клінічного ретроспективного дослідження, що базуються на аналізі даних хворих на хронічний риносинусит, який є широко поширеною проблемою в Україні і світі.

Засідання спеціалізованої вченої ради відбулося у змішаному форматі під головуванням першого проректора з науково-педагогічної роботи та післядипломної освіти, професора Олександра Науменка. Рецензентами виступили провідні спеціалісти нашого Університету, доценти кафедри оториноларингології Юрій Шевчук та Сергій Коновалов. Науковим керівником Сергія Довгича стала завідувачка цієї ж кафедри, професорка Юлія Дєєва.

У науковій праці аспірант довів, що удосконалення можливостей прогнозування рецидивів та перебігу хронічного риносинуситу (ХРС) шляхом аналізу масивів даних за допомогою нейромереж може допомогти оптимізувати діагностичну та лікувальну тактику у кожного окремого пацієнта, що відповідає персоніфікованому підходу до ведення хворого. Концепція дисертаційної роботи полягала в тому, що розробка алгоритмів прогнозування ризику ХРС з використанням нейромереж на основі аналізу ретроспективних клінічних даних допоможе в проведенні сегментації пацієнтів за ступенем ризику, визначення якого перед хірургічним втручанням допоможе обрати раціональну тактику та оптимізує післяопераційне ведення пацієнта. За результатами дослідження дисертантом удосконалено зазначені можливості, що дозволяє поліпшити хірургічне лікування та персоналізувати післяопераційне ведення пацієнта з ХРС.

Варто зазначити, що дане захворювання є гострою медико-соціальною проблемою. Згідно діагнозів встановлених лише на основі скарг пацієнтів, поширеність захворювання в різних країнах світу коливається в межах 10-28%. Отже прогнозування ризику рецидиву ХРС є важливим завданням сучасної медичної практики. Водночас, використання нейромереж дозволяє автоматизувати аналіз великих обсягів клінічних даних та виявляти складні взаємозв’язки між різними факторами, що сприяють рецидивам хронічного риносинуситу.

З огляду на актуальність проблеми, високий рівень виконання дисертаційного дослідження та вагомий внесок у хірургічну практику, члени спеціалізованої вченої ради одноголосним рішенням присудили Сергію Довгичу ступінь доктора філософії за спеціальністю 222 «Медицина» галузі знань 22 «Охорона здоров’я».

Вітаємо дисертанта та його наукову керівницю з успішним результатом!

Пресцентр НМУ