Директор Інституту психічного здоров’я НМУ у складі української делегації відвідав Каліфорнійський університет

12.04.2024

Директор Науково-навчального інституту психічного здоров’я Національного медичного університету імені О.О. Богомольця Олег Чабан у складі української делегації відвідав Каліфорнійський університет у Сан-Дієго (США). Під час едукаційної поїздки, що відбулася у межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», українські фахівці вивчали систему підтримки ментального здоров’я на національному та регіональному рівнях у США, переймали досвід американських колег у наданні психосоціальних послуг, обговорили можливості співпраці, обмін кращими практиками щодо підтримки людей з травматичним досвідом війни.

Робочий візит відбувся у межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», ініційованої першою леді Оленою Зеленською, у партнерстві з Каліфорнійським університетом у Сан-Дієго, Інститутом психіатрії Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Міжнародним центром трансферу технологій в Україні «ITTC Україна», у співпраці з Координаційним центром КМУ/Mental Health UA, ГО «Безбар’єрність» та за підтримки Міжнародного консорціуму університетів для зменшення попиту на наркотики ICUDDR, міжнародної організації «План Коломбо» та Бюро з міжнародних питань у сфері боротьби з незаконним обігом наркотиків і правоохоронних питань Державного департаменту США.

Українська делегація у складі представників Координаційного центру КМУ, Міністерства оборони України, МВС України, КНУ імені Тараса Шевченка та НМУ імені О.О. Богомольця опановували програми підтримки, що орієнтовані на різні цільові групи. Зокрема, з проведення скринінгів у людей з травматичним досвідом війни, їхньої адаптації, відновлення, соціалізації. Вивчали досвід виявлення та лікування ПТСР. Обговорювали можливості співпраці, обміну кращими практиками щодо підтримки людей з травматичним досвідом війни. Оскільки нам необхідно впроваджувати сучасні, спільно узгоджені послуги для інтеграції людей з бойовим досвідом.

Як зазначила керівниця Координаційний центр КМУ Оксана Збітнєва, в України немає часу на помилки, тому наші фахівці вивчають досвід інших країн і їхні стандарти у роботі системи підтримки ментального здоров’я на національному та регіональному рівнях, і особливо, як формуються послуги на місцях і наближаються до тих, хто цього потребує. Українські спеціалісти з ментального здоров’я планують використовувати ті підходи, що довели свою ефективність і дієвість, а також оцінити власні «слабкі» місця, щоб сформувати систему, яка їх вирівняє.

Делегати також зустрілися з представниками Департаменту у справах ветеранів США, зокрема з заступником міністра з питань охорони здоров’я Департаменту ветеранів США, доктором Стівом Ліберманом, директором системи охорони здоров’я ветеранів 22-го району США, доктором Стівом Браберманом, представником Держдепартаменту США Біллом МакГліном, директором міжнародних звʼязків Департаменту ветеранів у Вашингтоні, генералом Генрі Ганклі. Науковий сектор США представляв професор психіатрії Каліфорнійського університету у Сан-Дієго Ігор Куценок.

«Відвідування державних закладів вразило спільною синхронною роботою. Всі структури направлені на надання допомоги. Впровадження наукових досліджень, освітніх проєктів теж відповідає нагальним потребам соціуму», – поділився враженнями директор Науково-навчального інституту психічного здоров’я НМУ Олег Чабан.

Так, у США створена система національного рівня, де залучені всі: держава, неурядовий сектор, бізнеси, благодійники. Акцент на комплексній підтримці, де кожен компонент доповнює інший. У тому, що з такої сфери послуг з ментального здоров’я Україні є що запозичити та адаптувати під українські реалії, переконалися учасники української делегації.

Отримані знання і досвід сприятимуть подальшій розбудові сфери ментального здоров’я в Україні, зокрема інтеграції людей з бойовим досвідом, людей, які мають травматичний досвід війни. А також дозволить покращити якість фахової підготовки спеціалістів у НМУ з медичної, профілактичної та реабілітаційної допомоги українцям.

Пресцентр за інформацією Координаційного центру КМУ