Досвідчені військові лікарі зустрілися з вихованцями факультету підготовки лікарів для ЗСУ

30.04.2024

Днями у Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця студенти факультету підготовки лікарів для Збройних Сил України зустрілися з працівниками одного з військових реабілітаційних госпіталів Києва. Військові лікарі розповіли студентам про можливості, що відкриваються перед новими співробітниками госпіталю, про організаційні питання лікувального процесу та командної роботи колективу.

У заході взяли участь перший проректор з науково-педагогічної роботи та післядипломної освіти, професор Олександр Науменко, деканка ФПЛ ЗСУ, професорка Наталія Козак, а також студенти нашого Університету, які вже працювали у військовому госпіталі. Вони поділилися враженнями від роботи зі своїми колегами по навчанню.

З сучасними реаліями реабілітаційних процесів наших захисників, які перебувають на лікуванні присутніх ознайомив начальник Реабілітаційного військового госпіталю Тарас Шеремета. Його колеги розповіли про матеріально-технічне забезпечення зазначеної лікувальної установи, яке активно використовується для надання реабілітаційної допомоги військовим. Зокрема, басейн, спортивне обладнання та сучасні тренажери, різні засоби для вертикалізації пацієнта та зміцнення опорно-рухового апарату, різноманітні процедурні кабінети вузьконаправленого спрямування та рекреаційну територію лісу.

Військові лікарі, серед яких були хірурги, невропатологи, фізичні реабілітологи та ерготерапевти зазначили про підходи та методи реабілітації пацієнтів, яким зробили ампутації однієї з пари верхніх та нижніх кінцівок. Особливу увагу звернули на те, що лікування військових пацієнтів, а саме поранених з політравмою є набагато важчим, аніж цивільних. Оскільки внаслідок війни, військові зазнають багато нетрадиційних пошкоджень, які потребують розробки та впровадження нових методів, засобів реабілітаційного лікування, та пошуку нових індивідуальних медичних підходів, що стає можливим завдяки взаємодії різних мультидисциплінарних команд.

Під час заходу військові лікарі розповіли про можливості, які госпіталь надає молодим лікарям на початку їх професійного шляху. Зокрема, про різноманітні міжнародні програми обміну досвідом та безперервний професійний розвиток.

Зустріч, яку організували фахівці факультету підготовки лікарів для Збройних Сил України НМУ, відбулася в атмосфері відвертої професійної дискусії з висвітлення багатьох аспектів роботи лікаря-реабілітолога практикуючого в умовах війни.

За інформацією ФПЛ ЗСУ