Дослідження аспірантки Університету удосконалить лікування хворих з інсультом

03.05.2024

2 травня у Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця відбувся публічний захист дисертації Альони Кураєвої «Морфофункціональні зміни кори великих півкуль мозку при геморагічному інсульті та модуляції відновлювальних процесів (експериментальне дослідження)». Результати актуального дослідження аспірантки НМУ вже впроваджено у роботу кількох академічних інститутів України, для удосконалення існуючих підходів лікування хворих з інсультом.

У межах засідання спеціалізованої вченої ради, що відбулося під головуванням завідувачки кафедри неврології НМУ імені О.О Богомольця, професорки Марії Прокопів, наголошувалося, що інсульт є гострим порушенням мозкового кровообігу, яке викликає тривалу непрацездатність, несе серйозне соціально-економічне навантаження, вимагає тривалого лікування та реабілітації. Існує багато підходів у лікуванні ішемічного ураження мозку, що головним чином є симптоматичним. Перспективним розглядається напрям застосування стовбурових клітин, які можуть забезпечити відновлення деяких функцій мозку після інсульту.

Що важливо, у своїй дисертації аспірантка Альона Кураєва запропонувала фармакологічний підхід збільшення кількості стовбурових клітин у головному мозку. Науковиця поставила за мету покращити компенсаторно-відновнювальні процеси у мозку після внутрішньомозкового крововиливу шляхом впливу на мезенхімальні клітини гранулоцитарним колонієстимулюючим фактором росту та дексаметазоном.

Наукова новизна дисертаційної роботи Альони Кураєвої, яку вона виконала за наставництва наукових керівників – завідувача кафедри гістології та ембріології НМУ Олександра Грабового та професора кафедри загальномедичних дисциплін та соціальної фармації МАУП Олександра Макаренка є суттєвою. Результати її досліджень поглиблюють знання щодо участі стовбурових клітин у відновних процесах у мозку та можливість їх фармакологічної модуляції. Аспірантка уперше проаналізувала та описала особливості міграції стовбурових клітин, які експресують різні CD-маркери. З урахуванням протизапального ефекту дексаметазону, вперше виявила модулюючу дію препарату на морфофункціональний стан астроцитів (клітин, що розташовані в головному та спинному мозку).

Отримані науковицею результати вже впроваджено у роботу Інституту травматології та ортопедії НАМН України та Інституту біохімії імені О.В. Палладіна НАН України.

Спеціалізована вчена рада ухвалила рішення присудити Альоні Кураєвій науковий ступінь доктора філософії з галузі 22 «Охорона здоров’я» за спеціальністю 222 «Медицина». Вітаємо з чудовим результатом!

Пресцентр НМУ