Дослідження аспірантки НМУ допоможе уникнути ризиків при застосуванні пестицидів

18.03.2024

15 березня у Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця відбувся публічний захист дисертації аспірантки Ольги Білоус на здобуття ступеня доктора філософії за спеціальністю 222 «Медицина». Результати дисертаційного дослідження «Ризик-орієнтований підхід до обґрунтування регламентів безпечного застосування пестицидів для захисту ягідних та баштанних культур» мають важливе практичне значення для гігієни та екології, а також профілактичної медицини загалом.

У межах засідання спеціалізованої вченої ради, що відбулося під головуванням професорки кафедри гігієни та екології НМУ імені О.О. Богомольця Анни Антоненко відзначалося, що кожний зі способів обробки рослин пестицидами вимагає дотримання медико-санітарних нормативів застосування хімічних засобів захисту. При порушенні цих нормативів є небезпека забруднення пестицидами об’єктів навколишнього середовища та сільськогосподарської продукції. Це, своєю чергою, негативно впливає на здоров’я працівників агропромислового сектору та населення. За оцінками ВООЗ, через ненавмисне отруєння від впливу пестицидів у світі щорічно помирають понад 300 тисяч осіб.

В Україні немає медико-санітарних нормативів безпечного застосування відповідних пестицидів на ягідних та баштанних культурах. Також відсутні підходи і критерії, які слід враховувати при розв’язанні питання необхідності проведення моніторингових досліджень пестицидів в об’єктах довкілля та сільськогосподарській сировині. Потребують гармонізації з європейськими відповідні методики оцінки професійного ризику та ризику для населення при ймовірному забрудненні пестицидами води, ґрунту, повітря та сільськогосподарської продукції.

У результаті проведеного Ольгою Білоус дослідження вперше в Україні проведено аналіз асортименту дозволених до використання хімічних засобів захисту рослин та виконано оцінку токсичних властивостей пестицидів, рекомендованих для захисту ягідних та баштанних культур. Науковиця встановила клас їх небезпечності, виділила найнебезпечніші діючі речовини, що мають підлягати моніторингу.

Аспірантка розробила та впровадила у практичну діяльність інструкції з безпечного застосування низки пестицидів при їх використанні на ягідних та баштанних культурах. Також вона науково обґрунтувала медико-санітарні нормативи безпечного застосування 16 препаратів і рекомендації щодо їх контролю в сільськогосподарській сировині. Надала практичні рекомендації щодо проведення ризикоорієнтованої оцінки та нормування пестицидів для захисту ягідних та баштанних культур. Науковиця встановила також критерії необхідності проведення моніторингу пестицидів, дозволених до використання на досліджуваних культурах, розробила алгоритм оцінки ризику для працівників і населення.

Напрацювання аспірантки НМУ імені О.О. Богомольця Ольги Білоус вже використовуються фахівцями МОЗ України, Державної служби України з питань праці, Держпродспоживслужби України, Міністерства екології та природних ресурсів України, Міністерства аграрної політики України. Також вони впроваджені у роботу кафедри гігієни та екології нашого Університету, Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України, Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області.

Вітаємо Ольгу Білоус та її наукову керівницю, професорку кафедри гігієни та екології НМУ Олену Вавріневич з успішним захистом дисертації і зичимо нових професійних успіхів!

Пресцентр НМУ