До Всесвітнього дня усмішки

07.10.2022

7 жовтня Національний медичний університет імені О.О. Богомольця приєднується до відзначення Всесвітнього дня усмішки. Про роль гарної усмішки в долі та кар’єрі пацієнтів на сторінках стоматологічних видань писали так багато, що актуальність цієї теми не викликає сумнівів. На думку Dr. Charles Pincus (1996), усмішка, що відкриває рівний ряд білих природних зубів – основний фактор, що визначає особистість.

«State Mutual Life Assurance Company of America» звернулась з проханням до художника Гарві Белла придумати яскравий символ – візитну картку компанії. Буквально за десять хвилин Гарві придумав і намалював так званий смайлик. Сталося це у 1963 році. Замовники прийняли роботу, заплатили Беллу півсотні доларів, виготовили значки з усміхненим обличчям і роздали всьому персоналу компанії. Успіх такої «візитки» перевершив всі очікування. Клієнти компанії були в захваті від нововведення – буквально через кілька місяців було випущено більше десяти тисяч значків! Зовсім скоро миле обличчя з усмішкою стало з’являтися на футболках, бейсболках, конвертах, листівках, сірникових коробках. Белл вірив, що створений ним смайл давно перестав бути комерційним символом, а став інтернаціональним символом гарного настрою і усмішки. Тоді він вирішив створити Всесвітній день усмішки, який із 1999 року відзначають у першу п’ятницю жовтня. Цього року припадає на 7 жовтня.

Так, на даний час особливу увагу пацієнти приділяють здоровій та естетичній усмішці. Тому її створення набуває не тільки медичного значення, а й соціального забарвлення. Кожній людині властиве своє естетичне почуття і в кожного воно індивідуальне, оскільки кожна людина – це особистість. Зорове сприйняття пацієнтом зубного ряду є вирішальним в оцінці його естетичних якостей. Естетика – це не наука, не мистецтво, вона їх поєднання, представлене у філософії краси. А краса – властивість, що робить об’єкт привабливим, це візуальне задоволення визначається лініями, кольором, формою, це мистецька імітація природності. Тільки посмішка може змусити тіло людини використовувати до 53 м’язів одночасно.

Стоматологи – спеціалісти, які усмішку формують. У лікувальних кабінетах кафедри терапевтичної стоматології натхненні та віддані своїй справі студенти зі своїми наставниками дарують щасливі усмішки пацієнтам і заряджають їх хорошим настроєм. Зараз на кафедрі працюють понад 10 груп студентів старших курсів, які під керівництвом досвідчених викладачів відпрацьовують практичні навички безпосередньо на пацієнтах.

 

За інформацією кафедри терапевтичної стоматології

та деканату стоматологічного факультету