До Дня зубного техніка: здобути професію у Медичному фаховому коледжі НМУ

25.07.2023

25 липня своє професійне свято відзначають зубні техніки. Нові покоління представників цієї спеціальності готують у Медичному фаховому коледжі Національного медичного університету імені О.О. Богомольця. Упродовж 10 років висококваліфіковані фахівці, викладачі навчального закладу, навчають майбутніх зубних техніків на базі одного із найпотужніших в Україні стоматологічних закладів – Стоматологічного медичного центру НМУ. Навчання у Коледжі триває лише 2 роки.

Медичний фаховий коледж НМУ має унікальну можливість використовувати практичну і матеріальну базу Центру у навчальних цілях. Знайомство з сучасним стоматологічним обладнанням сприяє формуванню фахівця сучасного рівня. Відтак випускники Коледжу отримують середню медичну освіту і можуть працювати за спеціальністю «Стоматологія». Однак більшість з них вступають на стоматологічний факультет нашого Університету, де мають переваги перед випускниками шкіл. Випускникам Коледжу легше вступити і набагато легше навчатися завдяки вже отриманим знанням і вмінням. Деякі студенти Коледжу починають працювати асистентами стоматологів або ренген-лаборантами у приватних клініках вже на другому курсі навчання. Адже якщо молода людина має освіту зубного техніка, це вже є великим плюсом до професійного портфоліо у ортопедичній стоматології.

Ця професія вимагає посидючості, врівноваженості, розвиненої моторики пальців, аби створювати функціональну, гармонійну форму зубів, щоб людська усмішка прикрашала людину. Тому зубних техніків ще називають біоінженерами усмішки. Кожен за бажання може розвинути ці якості і опанувати премудрості професії. Головна умова – наполегливо працювати. Декому це легше дається, іншим – ціною додаткових зусиль, завдяки старанності і посидючості. Але ті студенти, яким професія підкоряється повільніше, часто досягають кращих результатів, бо здібності у цій справі набуваються завдяки працелюбству.

Левова частка навчальної програми студентів Медичного фахового коледжу НМУ стосується практичних вправ. Окрім ґрунтовної підготовки з фахових предметів, базовим для випускників є вивчення іноземної мови за професійним спрямуванням, гігієни праці і професійних хвороб, медичного та фармацевтичного права, медичної інформатики та комп’ютерних технологій. 32 викладачі кафедр нашого Університету та практикуючі лікарі Стоматологічного медичного центру НМУ навчають вихованців Коледжу. У планах викладачів на чолі із директоркою Ганною Піскуновою – долучити до навчальної програми вивчення латини, що полегшить подальший медичний шлях випускників.

До слова, аудиторії для практичних вправ, де навчаються майбутні професіонали стоматологічної галузі власноруч облаштували фахівці Стоматологічного медичного центру і вони відповідають найвищим міжнародним стандартам.

Нагадаємо, що цьогорічний набір на навчання до Медичного фахового коледжу НМУ триває до 28 липня, а вже 8 серпня його абітурієнти проходитимуть творчий конкурс з ліплення. За умови успішного його проходження 60 осіб стануть студентами закладу і упродовж двох років опановуватимуть одну з найзатребуваніших середніх медичних спеціальностей – зубного техніка.

Перший крок до першої сходинки у галузі стоматології – творчий конкурс з ліплення копії зуба, який триває 2 години, де абітурієнти за допомогою художнього пластиліну демонструють образотворчі здібності. У разі фіксації успішного результату, після конкурсного відбору майбутньому студенту потрібно буде надати мотиваційний лист для вступу у заклад. До речі, до конкурсу допускають абітурієнтів, які склали ЗНО.

Зубний технік вищої категорії Михайло Довгий, який з перших днів заснування Коледжу викладає студентам моделювання анатомічної форми зуба та   виробничу практику розповідає, що навчання починається з ескізів, які студенти роблять у альбомах. У подальшому доведеться робити зубні форми з мила. Цей матеріал не потерпить навіть найдрібнішої помилки, бо є крихким і нееластичним. На наступному етапі студенти виготовляють знімні і незнімні зубні протези із використанням фантомних моделей. Зазвичай вже на першому курсі, коли студент навчиться робити це досить якісно, його допускають до роботи із замовленнями споживачів послуг Стоматологічного медичного центру нашого Університету.

Зичимо абітурієнтам успіху на шляху до поставленої цілі!

Детальніше щодо вступу до Медичного фахового коледжу.

Пресцентр НМУ