ДО 180-РІЧЧЯ НАЦІОНАЛЬНОГО МЕДИЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ. З КОЛЕКЦІЇ ФОНДУ РІДКІСНИХ І ЦІННИХ ВИДАНЬ БІБЛІОТЕКИ НМУ: ВИСОКОВИЧ ВОЛОДИМИР КОСТЯНТИНОВИЧ(02.01.1854 –13.05.1912)

17.07.2021

Володимир Костянтинович Високович  епідеміолог, патологоанатом, мікробіолог, доктор медицини (1882), екстраординарний (1887), ординарний (1895) професор, завідувач кафедри патологічної анатомії Університету Св. Володимира (1895-1912), заслужений професор (1911). Фундатор київської патологоанатомічної і бактеріологічної шкіл. Народився в м. Гайсин Подільської губернії, поляк за походженням. Закінчив медичний факультет Харківського університету (1876). У 1877-1878 роках служив військовим лікарем на Кавказі. Працював у Харкові, пройшов шлях від асистента до екстраординарного професора кафедри патологічної анатомії Харківського університету та завідувача бактеріологічної станції (згодом – інституту) Харківського медичного товариства.

У 1895 р. В. К. Високович був обраний ординарним професором Університету Св. Володимира, очолив кафедру патологічної анатомії (Патологоанатомічний інститут). У 1897 р. очолив експедицію до Індії з метою вивчення чуми та ліквідації епідемії (помічники – Д. К. Заболотний та Є. О. Редров). У 1899-1910 роках Володимир Костянтинович досліджував чуму в Астраханській губернії, Киргизькому степу, на Далекому Сході та в Одесі.

Організовував протиепідемічні заходи у вогнищах холери (Китай, Самара, Ростов-на-Дону, Крим). Він першим діагностував холеру в померлого хворого у Києві під час епідемії 1907 р. і першим припустив зараження нею через воду. Саме вживання артезіанської води згідно з рекомендацією професора В.К. Високовича дозволило ліквідувати епідемію. Він сформулював доктрину про чумну пневмонію і визначив ознаки чумного бубону.

Саме Володимир Костянтинович опрацював учення про ретикулоендотеліальну систему  відкрив здатність певних клітин захоплюватив ведені в кров мікроби (1886), показав її значення в інфекційній патології. Він здійснив пріоритетні дослідження менінгококової інфекції (1894), туберкульозу (1890). Професор В.К. Високович довів цитотоксичну дію бактеріальних токсинів, придатність вбитих бактерій для вакцинації проти сибірки та черевного тифу. Він провів випробування протискарлатинозної сироватки.

Володимир Костянтинович Високович  один із засновників медичного відділення (далі – Жіночий медичний інститут) при Вищих жіночих курсах у Києві. У 1908 р. він створив і очолив там кафедру патологічної анатомії, одночасно керував Жіночим медичним інститутом до 1911 р. Був директором Бактеріологічного інституту (1910). Мав беззаперечний авторитет як фахівець і викладач: сучасники називали Володимира Костянтиновича “королем патологів”.

Професор В. К. Високович  видатна постать у громадському житті Києва, один із найяскравіших представників медичної спільноти міста. Він був віце-головою та почесним членом Київського товариства лікарів, головою Київського медичного товариства, членом-засновником Товариства боротьби з сухотами, Київського сифілідологічного та дерматологічного товариства, Товариства швидкої медичної допомоги (був також його головою), головою Товариства боротьби зі злоякісними новоутвореннями, одним із засновників Товариства боротьби з заразними хворобами. Засновник Товариства розповсюдження у Києві комерційної освіти з сумісним навчанням, а також спеціального фонду допомоги незаможним студентам.

Професор В.К. Високович помер і похований у Києві (Байкове кладовище, римо-католицька дільниця). У столиці і сьогодні живуть нащадки великого вченого.

У колекції фонду рідкісних видань Бібліотеки Національного медичного університету імені О. О. Богомольця зберігаються прижиттєві видання Володимира Костянтиновича Високовича :

– О холере. Этиология, патогенез, терапия, профилактика. Распознавание холеры: Из лекций, читанных для врачей в Киевском Бактериологическом Институте. – 2-е издание. – Киев : Типография Товарищества И.Н.Кушнерев и К°, 1907. – 33 с.

– О подозрительных заболеваниях в Самаре в августе 1899 года и о чуме в Колобовке : Доклад Обществу Киевских врачей 12 февраля 1900 г. – Киев : Типография Императорского Университета Св. Владимира. Н.Т. Корчак-Новицкого, 1900. – 24 с.

О противохолерных мероприятиях на юге России в 1908 году. – Киев : Типография Императорского Университета Св. Владимира. Н.Т. Корчак-Новицкий, 1908. – 28 с.

Патологическая анатомия : Лекции, читанные в Университете Св. Владимира. Вып. 1. – Изд. 2-е. – Киев : Издательство студентов-медиков, 1901. – 174 с.

Патологическая анатомия: Лекции, читанные в Университете Св.Владимира. Вып. 2. – Киев : Издание студентов-медиков, 1901. – 55 с.

Патологическая анатомия : Лекции, читанные в Университете Св. Владимира. Выпуск 1. – Изд. 3-е, испр. и доп. – Киев : Издательство студентов-медиков, 1911. – 132 с.

–  Патологическая анатомия : из лекций, читанных в университете св. Владимира. Вып. 2. Ч. 2. – Изд. 3-е. – Киев : Издательство студентов-медиков, 1913. – 183 с.

– Патологическая анатомия : Лекции, читанные в Университете Св. Владимира : редкая книга. Вып. 1. – Изд. 2-е, испр. и доп. – Киев : Издательство студентов-медиков, 1901. – 174 с.

Простейшие способы определения доброкачественности важнейших пищевых продуктов. – Санкт-Петербург : Сотрудник, 1910. – 47 с.

 Основы клинической диагностики для врачей и студентов. – Санкт-Петербург. : Новое в Медицине, 1911. – 588 с.

 

Прес-центр за матеріалами Бібліотеки НМУ