Для учнів літньої школи МАН в Університеті організували профорієнтаційне навчання

28.06.2023

За підтримки ректора Національного медичного університету імені О.О. Богомольця Юрія Кучина й ініціативи Комунального позашкільного навчального закладу «Київська Мала академія наук учнівської молоді» 27 червня фахівці кафедри медичної біохімії та молекулярної біології, кафедри фармакології провели практичні заняття для учнів старших класів столичних шкіл.

Так, у НМУ імені О.О. Богомольця створено необхідні умови для інтелектуального, творчого та професійного розвитку не лише здобувачів вищої освіти, але й майбутніх абітурієнтів, для учнів 9-11 класів. Мета таких навчальних проєктів – нарощувати науковий потенціал, формувати професійну орієнтацію, популяризувати природничі науки та математику, щоб потенційні вступники, які зацікавлені у вивченні медицини, оволодівали відповідними науковими та дослідницькими навичками.

У рамках навчання старша викладачка кафедри медичної біохімії та молекулярної біології Алла Іщенко провела для учнів МАН інтерактивну лекцію, під час якої обговорили актуальні питання здорового харчування та метаболічних шляхів перетворення основних біомолекул в організмі людини для забезпечення життєдіяльності органів на клітинному рівні. А після проведення лекції доцентка кафедри Інна Токменко в ігровій формі, із застосуванням мобільних додатків програм Mentimeter і Kahoot, провела перевірку прослуханого матеріалу.

Для засвоєння теоретичного матеріалу старші лаборанти кафедри продемонстрували механізм якісного визначення білка в розчині методом осадження та біуретової реакції. Яскраве враження учні отримали від демонстрації реакції Троммера, що є якісною реакцією, але використовується для визначення наявності моносахаридів – альдоз у розчині.

На кафедрі фармакології учасників Київської Малої академії наук учнівської молоді радо зустрічали у навчальній аудиторії «Університетська Аптека», де доцентка Олена Клименко представила наочний приклад робочого місця фармацевта-першостільника, діяльність якого не обмежується відпуском лікарських засобів. Саме в таких аудиторіях формуються справжні фармакотерапевтичні команди та професіонали своєї справи, «загартовується» взаєморозуміння і кооперація лікарів із фармацевтами. Така локація є корисною для проведення профорієнтаційних заходів і є гарним мотиваційним майданчиком для школярів, які під патронатом студентів фармацевтичного факультету мають можливість уявити себе справжніми фармацевтами та, можливо, зробити свій вибір на користь цієї професії.

Продовженням ознайомчої екскурсії кафедрою фармакології стало відвідування інтерактивної фармакологічної студії з поглибленим вивченням нейрофармакології та лікарських засобів, що впливають на центральну нервову систему людини, яку було відкрито у 2020 році за підтримки фармацевтичної компанії ACINO Україна. Пізнавальну екскурсію для учнів МАН провела асистентка кафедри Анна Дорошенко. Інтерактивна студія є сучасним студент-орієнтованим цифровим простором, що допомагає структурувати знання та сприяє розвитку фармакологічного/клінічного мислення, стимулює уяву та підвищує мотивацію до навчання.

Модераторами літної школи МАН стали співробітники кафедри медичної біохімії та молекулярної біології НМУ: завідувачка кафедри, доцентка Леся Яніцька та доцентка Інна Токменко, старша викладачка Алла Іщенко й асистент Сергій Білявський. Кафедру фармакології представили її завідувачка, професорка Ганна Зайченко, доцентка Олена Клименко й асистентка Анна Дорошенко.

Київська МАН висловила колективу НМУ імені О.О. Богомольця щиру подяку за плідну співпрацю.

Кафедра медичної біохімії та молекулярної біології разом з кафедрою фармакології