ЧЕРГОВЕ ЗАСІДАННЯ ШКОЛИ-СЕМІНАРУ З ФІЗИКИ ЖИВОГО ТА БІОЕТИКИ – МАЙСТЕР-КЛАС З ПСИХОТЕРАПІЇ ВІД ПРОФЕСОРА МАРАТА АСИМОВА

14.04.2022

У рамках роботи школи-семінару «Проблеми фізики живого та біоетики»  9 квітня 2022 року відбулася дистанційна зустріч студентів – слухачів школи-семінару з відомим психотерапевтом з Казахстану, професором Маратом Асимовим (Казахський національний медичний університет імені С.Д. Асфендіярова, м. Алмати).

Модератором заходу був доцент Анатолій Єгоренков, науковий керівник щколи-семінару.  Під час підготовки зустрічі було попередньо проведено спілкування учасників та обговорення змісту заходу. Для підготовки зустрічі залучалися науковці не тільки з боку Казахського національного медичного університету, але і зацікавлені співробітники НМУ імені О.О. Богомольця – постійні учасники наших заходів, наприклад, професор В.В. Медведєв.

Під час проведеного професором Маратом Асимовим  майстер-класу учасники заходу мали змогу на практиці (наскільки це дозволяє дистанційний формат) познайомитись з одним із методів психотерапії та прослухати лекції на тему «Від емоційної грамотності до самоволодіння» (див. фрагменти презентації доповіді). Студенти – учасники заходу звернули увагу на актуальність цього психотерапевтичного методу для себе особисто, мали змогу взяти участь в обговоренні методу, поставити запитання доповідачу.

Багато студентів висловили свої думки з приводу проведеного заходу: «Цей майстер-клас актуальний як для студентів психологічних та медичних вузів, так і для всіх людей, які цікавляться практичною психологією та можливостями надання психологічної допомоги собі та іншим, особливо у цей складний для нас час. Ми змогли виявити, що складна ситуація має інші шляхи вирішення, і вибрати той, який приведе нас до бажаного результату. Фактично, ми побачили новий, більш усвідомлений спосіб контакту із собою та зі своїм оточенням» (студентка першого курсу Уляна Журавльова),

«На мою думку, такий спосіб усвідомлення власних емоцій і почуттів є актуальним не лише на сьогоднішній день, коли кожен з нас переживає різний спектр відчуттів, але й у подальшому житті. Я вважаю, що людина, яка усвідомлює стан своєї душі й причину викликаних  емоцій, перебуває вже на півшляху до знаходження рішення, яке допоможе їй упоратися з даними емоціям» (Анастасія Сущенко),

«Адже кожен з нас зараз проживає складний період і навіть, хоч би якою сильною була людина, для неї властиво хвилюватися. Страх призводить до негативних наслідків. Тому особисто для мене було цікаво почути професора Марата Асимова. Корисно те, що чітко було сказано, як потрібно визначати проблему, виходячи з конкретного образу, вирішувати, як у подальшому боротися з нашими негативними відчуттями і, встановивши головну причину, можна впевнено досягати мети психоемоційного одужання» (Ася Стецик),

«За допомогою образів можна було зрозуміти переживання та свої риси. Тобто коли уявляєш якісь образи і починаєш розбиратися в них, ти усвідомлюєш свої проблеми і думаєш про емоції, які тебе переповнюють у цей час. За допомогою цього методу можна зрозуміти проблему, усвідомити та намагатися вирішити її» (Христина Романюк).

Свої думки висловили також студенти – учасники заходу Сергій Крадьонов, Євгенія Годік, Наталія Тузовська, Дмитро Колесник  та інші.   Співпрацю школи-семінару з фізики живого та біоетики з фахівцями КазНМУ імені С.Д. Асфендіярова буде продовжено на користь нашим студентам.

 

Прес-центр за матеріалами школи-семінару