ЧЕРГОВЕ ДИСТАНЦІЙНЕ ЗАСІДАННЯ ШКОЛИ-СЕМІНАРУ «ПРОБЛЕМИ ФІЗИКИ ЖИВОГО ТА БІОЕТИКИ»

25.08.2020

 

Темою чергового заочно-дистанційного засідання школи-семінару  з питань фізики живого та біоетики було  обговорення природничо-наукових та гуманітарних аспектів проблеми глобального потепління. У заході взяли участь студенти-медики НМУ імені О.О. Богомольця та запрошені учасники. Модератор заходу – доцент кафедри медичної і біологічної фізики та інформатики Анатолій Єгоренков.

Відправною точкою обговорення став аналіз змісту документального фільму «До потопу» ( “Before the Flood”, 2016 р.), присвяченого інформуванню суспільства щодо  глобальних екологічних проблем. Для подальшого обговорення на семінарі  було запропоновано такі питання: Які фізико-хімічні фактори сприяють глобальному збільшенню температури на  нашій планеті? Як глобальне потепління впливає на біорізноманіття та на здоровя людей? З якою метою  було підписано Паризьку кліматичну угоду (2015 р.)?  Яка інформація із зазначеної проблематики може виявитися  особливо корисною для майбутніх медиків? 

У своїх роздумах   студентка другого курсу  Вікторія Бурнель – учасниця  обговорення, звернула увагу на   особисту відповідальність та на необхідність участі майбутніх лікарів у екологічних ініціативах для зменшення  негативних наслідків впливу людини на довкілля. Учасники семінару акцентували на актуальності науково-просвітницьких заходів за участю студентів-медиків з подібних міждисциплінарних тем. Знання для аналізу подібних проблем дає вища медична освіта, але важливою є  особиста діяльність в цьому напрямку. Це сприяє формуванню компетенції  для участі майбутніх лікарів у професійному обговоренні та вирішенні  нагальних проблем людства.

У заході також взяли заочну  участь наші партнери – представники студентської молоді  з Німеччини. Під час підготовки та проведення заходу вони, будучи під час канікул у подорожі  на території норвезького архіпелагу Шпіцберген, надавали нам   фотоматеріали та описували свої враження щодо прояву вказаних екологічних проблем у цьому унікальному Північному регіоні.

У ході  наступного семінару планується  підбиття підсумків всієї роботи факультативної школи-семінару з питань фізики живого та біоетики у сезоні «ЛІТО-2020».

 

Прес-центр за матеріалами школи-семінару «Проблеми фізики живого та біоетики»