Бойовий медик провів курс ТССС рівня ASM для студентів і викладачів НМУ

26.12.2022

22 грудня для викладачів і здобувачів освіти Національного медичного університету імені О.О. Богомольця у лекційній аудиторії №3 морфологічного курпусу відбувся курс ТССС рівня ASM, що організував медичний факультет №3. Модератором заходу був бойовий медик з позивним «Мario». Слухачі практикувалися за 15-30 секунд надавати самодопомогу.

Учасники заходу детально розібрали протокол MARCH:

M (Massive bleeding) – масивна кровотеча;

A (Airway Management) – управління дихальними шляхами;

R (Respiration) – дихання;

C (Circulation) – циркуляція;

H (Head injury / Hypothermia / Hypovolemia) – травма голови / гіпотермія / гіповолемія.

Під час першої частини курсу ТССС учасники засвоїли навички накладання турнікету й ізраїльського кровозупинного бандажу; навчилися тампонувати рани; розібрали техніку встановлення назофарингіальної трубки (NPA); розглянули методи перевірки дихальних шляхів при пораненнях різного характеру; дослідили особливості надання допомоги при пневмотораксі різного виду; зрозуміли як діагностувати гіпертермію та правильно надавати першу допомогу; проаналізували всі можливі травми голови та ока, їх ознаки й особливості допомоги; вивчили алгоритм огляду потерпілого при ворожих обстрілах; дізналися про можливі способи евакуації пораненого у безпечне місце.

Під час другої частини курсу, для вирішення практичних тактичних задач студенти поділилися на команди й одягли бронежелети для більшої реалістичності. Протягом навчання Mario тримав учасників у тонусі – студенти мали максимум за півхвилини надати самодопомогу при травмі, що озвучив спікер.

Загальний алгоритм дій наступний: виявити пораненого після ворожого обстрілу; покроково його роззброїти, забрати засоби зв’язку, оцінити його стан; визначити характер і місце/місця поранення; надати допомогу – накласти турнікет та ізраїльський бандаж; евакуювати у безпечне місце.

Для учасників курсу це була чудова можливість опанувати навички, що стануть у нагоді і в студентські роки, і в подальшій професійний діяльності.

 

Медичний факультет №3