Аспірантка НМУ зробила науковий внесок у захист довкілля від забруднення пестицидами

20.06.2023

Аспірантка кафедри гігієни та екології №1 Національного медичного університету імені О.О. Богомольця Інна Ткаченко успішно захистила дисертацію на здобуття наукового ступеню доктора філософії. Молода науковиця присвятила кваліфікаційну наукову працю дослідженню особливостей гігієнічної регламентації інсектицидів класу похідних тетрамової і тетронової кислот в Україні і зробила вагомий внесок у захист довкілля від антропогенного забруднення пестицидами.

Засідання спеціалізованої вченої ради з приводу захисту дисертації відбулося 19 червня під головуванням професорки Марії Коршун.

У сучасному аграрному секторі сільського господарства широко використовуються інтенсивні технології із використанням великого асортименту різноманітних пестицидів. Проблема їх безпечності для організму людини і довкілля вимагає постійного вдосконалення препаратів, оптимізації норм витрат і технологій їх застосування. Аграрії використовують відомі препарати, але ці препарати мають високий ризик формування резистентності. Один зі нових, що використовується в системі хімічного захисту сільськогосподарських культур з 2023 року, є препарат «Оберон Рапід 240 SC». Дослідниця поставила за мету всебічно вивчити і проаналізувати токсичні властивості цього препарату. Інна Ткаченко  провела токсикологічну оцінку і на основі численних власних натурних експериментів здійснила нормування діючих речовин препарату з метою досягнення можливої безпечності для навколишнього середовища.

Аспірантка провела в лабораторних і натурних умовах санітарно-гігієнічні дослідження і обґрунтувала безпечні нормативи та регламенти застосування препарату в аграрному секторі.

Рецензентки, доцентки Анна Благая і Тетяна Зінченко, та опоненти, професори Борис Кузьмін і Віталій Бабій, надали високу наукову оцінку дослідницької роботи молодої науковиці і її практичну значимість для економіки країни.

Своєю чергою завідувач гігієни та екології №1, професор Василь Бардов зазначив, що аспіранка Інна Ткаченко є вихованкою кафедри і нині гідно представила свої наукові дослідження, зробила вагомий внесок у захист довкілля від нових пестицидів, що використовуються у сільському господарстві.

Пресцентр НМУ