ПАМ’ЯТІ АКАДЕМІКА НАМН УКРАЇНИ, ПРОФЕСОРА ПЕТРА ДМИТРОВИЧА ФОМІНА ПРИСВЯЧУЄТЬСЯ…

10.09.2021

Сьогодні, 10 вересня Петру Дмитровичу Фоміну виповнилося б 82 роки (10.09.1939 – 25.06.2020). Видатний вчений-хірург зі світовим ім’ям, академік Національної академії медичних наук України, дійсний член Нью-Йоркської академії наук, член Європейської спільноти хірургів, член міжнародного наукового комітету Асоціації раку шлунку, доктор медичних наук, професор, Заслужений діяч науки і техніки України, двічі лауреат Державної премії України, завідувач кафедри хірургії №3 Національного медичного університету імені О.О. Богомольця.

З 1970 року своє професійне життя Петро Дмитрович пов’язав із НМУ імені О.О. Богомольця, створивши потужну школу, науковий авторитет якої  визнано далеко за межами України. П.Д. Фомін розробив і впровадив у практику нові методи операцій пластики стравоходу після механічних пошкоджень, а також Державні стандарти вищої медичної освіти в Україні в галузі вивчення хірургічних дисциплін відповідно міжнародних стандартів.

Під керівництвом П.Д. Фоміна виконано 4 докторські та 17 кандидатських дисертацій з актуальних питань хірургії, підготовлені 25 клінічних ординаторів і магістрів з хірургії, як українських, так і іноземних. Сьогодні учні академіка П.Д. Фоміна працюють завідувачами кафедр хірургії в Ужгороді, асистентами та доцентами кафедр хірургії в Ужгороді, Києві, Тернополі, головними лікарями, головними хірургами та завідувачами хірургічних відділень у Сумах, Ужгороді, Вінниці.

Зовсім недавно він був серед нас, ми пам’ятаємо як вітали його із 80-річчям, зустрічалися у клініці та на засіданнях Вченої ради, слухали його лекції.

 

 

Петро Дмитрович Фомін належав до когорти людей, які були переповнені енергією, не зупинялися на досягнутому й постійно випробували свої можливості, а завдяки його таланту тисячі пацієнтів отримали можливість бути здоровими і радіти життю. За всі роки добросовісної та високопрофесійної праці в Університеті він здобув глибоку щиру повагу серед академічної медичної спільноти. Його громадянська позиція, його стриманість та цілеспрямованість у вирішенні важливих питань була прикладом для всього колективу Університету.

 

Прес-центр, відділ організаційно-педагогічної роботи та довузівської підготовки