29 ТРАВНЯ – МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ЗДОРОВОГО ТРАВЛЕННЯ

29.05.2020

 

Щороку 29 травня Всесвітня Гастроентерологічна Організація (WGO) у співпраці з Фондом WGO (WGOF) відзначає Міжнародний день здорового травлення та ініціює щорічну загальнонаціональну кампанію з охорони здоров’я, залучаючи понад 110 громадських організацій-членів WGO, які охоплюють понад 50 000 людей у ​​всьому світі, навчальні центри WGO та регіональні партнерські асоціації.

Розповідає завідувач кафедри внутрішньої медицини №1, професор Вадим Петрович Шипулін:

 

Саме 29 травня 1958 року в останній день Першого Всесвітнього Конгресу з Гастроентерології було створено Всесвітню Гастроентерологічну Організацію. Основними напрямами роботи WGO є внесок у глобальне вивчення та розповсюдження знань з гастроентерології, підтримка активного контакту з усіма організаціями, зацікавленими у гастроентерології та суміжних галузях, заохочення та підтримка досліджень шлунково-кишкових захворювань, визначення перспективних досліджень та направлень розвитку гастроентерології, внесення та отримання благодійних коштів, організація та проведення Всесвітнього Конгресу з Гастроентерології. Щороку 29 травня  кампанія зосереджується на певному травному захворюванні або розладі з метою підвищення загальної обізнаності населення щодо запобігання, поширеності, діагностики, управління та лікування захворювання та розладу. У різні роки це були: дієтичне харчування, запальні захворювання кишечника, хронічні вірусні гепатити та рак шлунково-кишкового тракту.

Головною метою кампанії 2020 року стане кишкова мікробіота та її глобальні перспективи. Кишковий мікробіом містить десятки трильйонів мікроорганізмів і понад 1000 відомих видів бактерій, усі з яких виконують багато важливих функцій в організмі людини. За останні 10 років провідними вченими було з’ясовано вплив мікробіоти на розвиток хвороб центральної нервової системи – хвороби Паркінсона та Альцгеймера, ожиріння, колоректального раку, депресії, поганого настрою та хронічної втомлюваності. З іншого боку, правильний баланс мікробіоти та пробіотики з корисними бактеріями знижують рівень стрес-індукованих гормонів в організмі людини та рівень тривожності, знижують артеріальний тиск та ризик інсультів. Не дивно, що з’явився значний інтерес до проблеми, і дедалі більше фундаментальних та клінічних досліджень присвячується кишковій мікробіоті. Щоб допомогти нам просіяти та оцінити цей величезний, складний, часом заплутаний і постійно зростаючий обсяг літератури та надати певні рекомендації практикуючому клініцисту та його пацієнту, Всесвітня Організація Гастроентерології обрала мікробіом кишечника як основну мету Всесвітньої кампанії «Міжнародний день здорового травлення 2020».

Підвищуючи поінформованість у всьому світі про роль, яку може мати мікробіота кишечника в лікуванні різноманітних хвороб і як її можна модулювати для лікування симптомів цих хвороб, ми можемо впливати на загальне здоров’я людини. WGO намагатиметься підвищити рівень обізнаності про функцію мікробіоти кишечника подіями, заходами та ініціативами, які відбудуться 29 травня в Міжнародний день здорового травлення та триватимуть протягом року. Зокрема в Україні за підтримки Національної школи гастроентерологів та гепатологів планується проведення просвітницьких наукових заходів з 28 травня по 17 червня 2020 року з масштабними сесіями 11 та 15 червня. Зрозуміло, що  вони,скоріш за все, проходитимуть в онлайн-режимі через карантин.

Ця інформаційна кампанія спрямовуватиметься на інформування лікарів, фармацевтів, медичних працівників та громадськості про важливість мікробіому кишечника для загального стану здоров’я. Більше інформації з цього приводу можна отримати за посиланням:

https://www.worldgastroenterology.org/wgo-foundation/wdhd

 

Прес-центр за матеріалами кафедри внутрішньої медицини №1