24 березня відзначається Всесвітній день боротьби з туберкульозом

24.03.2023

Щороку 24 березня відзначається Всесвітній день боротьби з туберкульозом (World TB Day). Саме в день німецький мікробіолог Роберт Кох заявив про зроблене ним відкриття збудника туберкульозу, щоб підвищити обізнаність і розуміння про одного з найбільших у світі інфекційних вбивць і стимулювати дії для подолання його руйнівного впливу на здоров’я, соціальний та економічний вплив у всьому світі. В Україні, згідно з Указом Президента України № 290 від 22 березня 2002 року, також встановлений Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на туберкульоз (далі – ТБ).

З 2000 року глобальні зусилля по викоріненні туберкульозу врятували 74 млн життів. У 2021 році на ТБ захворіло 10,6 млн осіб і померло 1,6 млн.

Всесвітній день боротьби з туберкульозом у 2023 році під гаслом «Yes! We can end TB/ Так! Ми можемо покінчити з туберкульозом!», має на меті вселити надію та заохотити керівництво високого рівня до збільшення інвестицій, швидкого запровадження нових рекомендацій ВООЗ, впровадження інновацій, прискорення дій міжсекторальної співпраці для боротьби з епідемією ТБ. У центрі уваги Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом буде заклик до країн прискорити прогрес напередодні зустрічі ООН на високому рівні з питань ТБ у 2023 році. ВООЗ також оприлюднить заклик до дій із партнерами, закликаючи держави-члени прискорити розгортання рекомендованих ВООЗ нових скорочених пероральних схем лікування стійкого до лікарських засобів туберкульозу. Термінові інвестиції ресурсів, підтримка, догляд та інформація є життєво важливими для забезпечення універсального доступу до лікування ТБ. Пандемія COVID-19 привернула увагу до глибоких розбіжностей, що зберігаються між країнами та всередині них. ВООЗ закликає до глобальних дій для усунення нерівності у здоров’ї людей, що хворіють на ТБ та інші захворювання.

Таким чином, прогрес у боротьбі з ТБ та його рушійними силами не може бути досягнутий системою охорони здоров’я поодинці та потребує твердої політичної прихильності на найвищому рівні, тісної міжгалузевої співпраці (за межами охорони здоров’я) й ефективної системи підзвітності.

На жаль, у світі зберігаються або з’являються нові збройні конфлікти, що сприяють зростанню та розповсюдженню інфекційних хвороб. Це особливо важливо в контексті пандемії COVID-19 і триваючої війни в Україні. Під час військового конфлікту питома частка біженців, заражених туберкульозом, у багато разів вище, ніж зараженість решти населення.

19 січня 2023 року наказом Міністерства охорони здоров’я України №102 були затверджені стандарти медичної допомоги «Туберкульоз». Стандарти розроблені за активної участі фахівців МОЗ України, Центру громадського здоров’я, Державного експертного центру та провідних науковців країни. Науково-педагогічні співробітники кафедри фтизіатрії та пульмонології нашого Університету також були залучені до розробки, рецензування й адаптації національних стандартів.

Відтак, завідувач кафедри фтизiатрiї та пульмонологiї, професор Василь Петренко та доцентка кафедри Марія Долинська входили до групи розробників і брали участь у створенні Стандартів медичної допомоги «Туберкульоз», заснованих на Клінічній настанові «Туберкульоз», що ґрунтується на принципах доказової медицини з урахуванням сучасних міжнародних рекомендацій і підходів щодо профілактики, систематичного скринінгу, діагностики та лікування туберкульозу. Професор кафедри Сергій Норейко був одним із рецензентів стандарту.

Дані стандарти спрямовані на вдосконалення нормативної бази на засадах доказової медицини та рекомендацій ВООЗ. Вони дозволять підвищити якість лікування, знизити рівень захворюваності, інвалідизації та смертності, а також зменшити витрати та ризики для пацієнтів.

Принагідно зазначимо, що професора Василя Петренка відзначили Подякою Центру громадського здоров’я з нагоди Всеукраїнського дня боротьби із захворюванням на туберкульоз, високий професіоналізм, вагомий внесок у протидію туберкульозу, незламність в умовах воєнного стану.

Оновлена редакція стандартів медичної допомоги «Туберкульоз» включає такі напрями:

  • охорона громадського здоров’я та профілактика ТБ;
  • систематичний скринінг на ТБ серед груп підвищеного ризику;
  • діагностика та лікування ТБ, включно з лікарською стійкістю;
  • ведення ВІЛ-інфекції й інших супутніх захворювань у людей, хворих на ТБ;
  • ведення ТБ дітей і підлітків.

У стандартах медичної допомоги «Туберкульоз» також з’явилися новації:

  • оновлені стандарти ведення ТБ дітей і підлітків, що включають питання вакцинації БЦЖ серед ВІЛ-інфікованих дітей, сучасні підходи до діагностики ТБ у дітей і підлітків, запроваджено інтегрований алгоритм ухвалення рішення про лікування дітей віком до 10 років з імовірним ТБ легень, описані сучасні підходи до формування педіатричних схем лікування ТБ;
  • оновлені стандарти лікування чутливого ТБ за віковими категоріями та тяжкістю захворювання. Запроваджені скорочені 4-місячні схеми лікування чутливого ТБ замість традиційних 6-місячних режимів;
  • оновлені стандарти лікування лікарсько-стійкого ТБ, що передбачає регулювання питань щодо вибору сучасних режимів терапії з пріоритетом повністю пероральних схем лікування. Україна першою в Європейському регіоні впроваджує інноваційні режими лікування BPaLM/BPaL у рамках рутинного використання;
  • завдяки режиму BPaL загальна тривалість лікування пацієнтів з лікарсько-стійким ТБ скорочується майже втричі: до 6-9 місяців проти 18-24 місяців – пацієнтам більше не потрібно протягом багатьох місяців отримувати болісні ін’єкції. За результатами клінічних досліджень, цей режим збільшує шанси на одужання до 90%;
  • вживається нестигматизуюча лексика, як важлива складова при наданні медичної допомоги. Тепер ми ще на крок ближче до європейської системи цінностей, де в центрі нашої уваги саме людина, яка зіткнулася з проблемою туберкульозу.

Загальна мета нових стандартів у лікуванні туберкульозу полягає не тільки в одужанні без рецидивів для всіх пацієнтів, а й у припиненні передачі інфекції та запобіганні набуття або розширення медикаментозної стійкості. Війна не може стати на заваді змінам, що вдосконалюють і підвищують ефективність лікування хворих на туберкульоз.

Колектив кафедри фтизiатрiї та пульмонологiї, маючи вікові традиції та потужний науковий потенціал, завжди на передовій запровадження новітніх сучасних підходів у подоланні туберкульозу.

З повним текстом наказу та стандарту можна ознайомитись за посиланням: https://moz.gov.ua/article/ministry-mandates/nakaz-moz-ukraini-vid-19012023–102-pro-zatverdzhennja-standartiv–medichnoi-dopomogi-tuberkuloz?preview=1

 

Кафедра фтизіатрії та пульмонології НМУ