20 ЛЮТОГО В УКРАЇНІ ВІДЗНАЧАЄТЬСЯ «ДЕНЬ НЕБЕСНОЇ СОТНІ»

20.02.2019

Щорічно 20 лютого в Україні відзначається «День Героїв Небесної Сотні». Минуло вже п’ять років із часу тих буремних подій, але всі ми добре пам’ятаємо, що саме у цей день під час Революції Гідності протистояння між протестувальниками і тодішнім режимом досягло апогею – ми втратили найбільше активістів Майдану. Того ж дня розстріляних мітингувальників було офіційно визнано жертвами, на Майдані відбулося прощання із загиблими, яких у жалобних промовах назвали «Небесною сотнею». Тоді ж під час церемонії прощання прозвучала пісня «Плине кача…», яка стала українським народним реквіємом.

Повертаючись до тих подій, варто пригадати, що трагічний список Небесної Сотні відкрився 22 січня 2014 року. Тоді від вогнепальних поранень під час сутичок у центрі столиці загинули активісти Майдану Сергій Нігоян та Михайло Жизневський. Того ж дня в лісі під Києвом було знайдено тіло зі слідами тортур активіста Юрія Вербицького. До 18 лютого 2014 року вже налічувалося 9 загиблих. З 18 по 20 лютого на Майдані загинуло найбільше людей – 78 осіб, після 20 лютого – ще 20. Крім українців, жертвами режиму стали білоруси, вірмени та грузини. Всі вони увійшли до меморіалу борців за українську Незалежність – до Небесної Сотні.

Таку величезну ціну Україна заплатила і продовжує сплачувати за свій цивілізаційний вибір – бути частиною Європи. Ми повинні пам’ятати, що Герої Небесної Сотні нікуди не пішли з Майдану, вони назавжди залишилися там, як нагадування для нас живих за що стояв Майдан, за що загинули найкращі сини України і що нам треба зробити, щоб побудувати сильну, сучасну, заможну європейську Україну, за яку вони поклали свої голови.

Студенти НМУ імені О.О.Богомольця наряду з усіма борцями за європейський вибір нашої країни внесли свою посильну частку в боротьбу за свої права й гідність, рятували здоров’я та життя протестувальників, а сьогодні вони за власним вибором стають волонтерами в зоні АТО, проводять навчання з надання першої домедичної допомоги, організовують благодійні заходи.

Студентка 6 курсу медичного факультету №2 Олеся Жуковська з 4 грудня 2014 року брала активну участь у подіях на Майдані. Вона була волонтером у медичній бригаді. Героїчно допомагаючи пораненим під час протистояння на Майдані 20 лютого, була поранена снайпером.

 З 1 грудня по 19 січня 2014 року був на Майдані тепер вже студент 2-го курсу медико-психологічного факультету НМУ Олексій Шатнюк. Він чергував вночі. Брав участь у протесті під Прокуратурою України під час незаконного ув’язнення активістів Автомайдану.  У ході трагічних подій на вулиці Грушевського у ніч із 19 на 20 січня Олексій Шатнюк був тяжко поранений у результаті вибуху світло-шумової гранати. Лікувався у Києві й Литві, а після повернення в Україну закінчив курси масажиста та у складі медичної частини поїхав волонтером до полку «Азов», де проводив фізичну реабілітацію бійців.

Адміністрація та співробітники Національного медичного університету імені О.О. Богомольця висловлюють своє щире співчуття близьким та родичам загиблої Небесної Сотні. Пам’ять про їх жертовність невимовним болем назавжди викарбувалась у наших серцях. Герої не вмирають!!!