17 травня – Всесвітній день пульмонолога

17.05.2023

Майже століття на кафедрі фтизіатрії та пульмонології Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, яку засновано у 1924 році, вивчають питання діагностики та лікування захворювань легень і дихальних шляхів.

Майбутньому створенню кафедри фтизіатрії та пульмонології НМУ передувала велика робота. Її історія бере початок у далекому 1924 році, коли у Київському медичному інституті було створено доцентуру з туберкульозу, легеневої хвороби, що по праву вважається чумою XIX-XX століть.

У різні роки доцентуру туберкульозу, а згодом кафедру фтизіатрії та пульмонології очолювали відомі науковці, професори, автори численних наукових праць, винаходів та видань з фтизіатрії Антон Собкевич, Давид Епштейн, Володимир Рудін та Микола Пилипчук.

З 1997-го кафедрою фтизіатрії та пульмонології НМУ завідує Заслужений лікар України, Відмінник освіти України, доктор медичних наук, професор Василь Петренко. 26 років під його керівництвом співробітники кафедри проводять постійну науково-методичну, лікувально-консультативну та наукову роботу.

Нині кафедра фтизіатрії та пульмонології розміщується на базі КНП «Київський фтизіопульмонологічний центр», де проводиться навчання студентів на додипломному та післядипломному рівнях за спеціальністю «Фтизіатрія та пульмонологія». На кафедрі також працює студентський науковий гурток, а міжнародне співробітництво тісно пов’язане з двома провідними навчальними закладами США – Університетом Брауна (Провіденс, Род-Айленд) і Гарвардською медичною школою (Бостон, Массачусет).

Зважаючи на пандемію COVID-19 та погіршення екологічної ситуації відзначається і збільшення кількості пацієнтів з пульмонологічними захворюваннями. Тож професія пульмонолога і найближчим часом не втратить своєї актуальності.

Також співробітники кафедри фтизіатрії та пульмонології НМУ проводять консультування пацієнтів з пульмонологічними захворюваннями, започаткували та впровадили комп’ютерне спірографічне дослідження функції зовнішнього дихання з отриманням заключення щодо стану легень в кабінеті функціональної діагностики консультативно-діагностичної поліклініки Університетської клініки.

Вітаємо співробітників, студентів та випускників кафедри фтизіатрії та пульмонології НМУ з професійним святом! Бажаємо міцного здоров’я та реалізації усього запланованого!

 

Пресцентр НМУ за інформацією кафедри кафедри фтизіатрії та пульмонології