СКАЙП-КОНФЕРЕНЦІЯ НАУКОВЦІВ УНІВЕРСИТЕТУ З КОЛЕГАМИ З УНІВЕРСИТЕТІВ США

28.09.2017

27 вересня 2017 року співробітники Національного медичного університету імені О.О. Богомольця – завідувач кафедри фтизіатрії та пульмонології, професор Василь Петренко і завідувач кафедри патологічної анатомії №2, професор Сергій Гичка провели скайп-конференцію спільно з науковцями з США – професором епідеміології Бостонського університету Робертою Хорсбург, лікарем університетської клініки Університету Брауна (Род Айленд) Наталією Рибак та студенткою Рейчел Паділла. До розмови приєдналася дослідниця з Бостонського університету Елен Дженкінс. Українські, американські та грузинські фахівці обговорили проблеми виявлення, розповсюдження, діагностики, лікування, патоморфозу туберкульозу в дитячому віці. Протягом конференції дослідники також розглянули деталі організації спільних ретроспективних, проспективних досліджень випадків дитячого туберкульозу, покращення діагностики лікування.

Відомо, що діагностика туберкульозу у дітей є складнішою за діагностику дорослих, є серйозні підстави вважати, що значна кількість випадків залишається недіагностованою. В Україні бракує сучасних заснованих на доказовій медицині підходів до діагностики дитячого туберкульозу. Тож, офіційна статистика, згідно якої в Україні є лише 799 дітей з туберкульозом (тобто захворюваність у шість разів нижча за дорослих – 10,2 на 100 тисяч) викликає великі сумніви. Відомо, що здебільшого на туберкульоз хворіють діти з сімейного контакту із хворими дорослими, тому науковці починають дослідження поширення туберкульозу в осередках туберкульозної інфекції також за молекулярно-генетичними методами. На жаль, особливо у дітей раннього віку, які не були вакциновані при народженні або є ВІЛ-позитивними, туберкульоз може бути смертельним. Отже, у планах – співставлення клінічних і патоморфологічних знахідок туберкульозу у дітей. Елен Дженкінс запропонувала також скористатися математичним моделюванням за розробленою нею математичною моделлю для оцінки кількості випадків «дитячого» туберкульозу в Україні. Заплановане також стажування молодих вчених НМУ імені О.О. Богомольця у Сполучених Штатах Америки.

Учасники домовилися започаткувати традицію онлайн-зустрічей щонайменше два рази на місяць, щоб всі долучені до спільних досліджень фахівці знали про перебіг роботи та досліджень.

Кафедра фтизіатрії та пульмонології
Кафедра патологічної анатомії №2