Дисертант НМУ дослідив якість життя хворих на целіакію

20.06.2024

У Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця відбувся публічний захист дисертації аспіранта кафедри терапії, інфекційних хвороб та дерматовенерології Інституту післядипломної освіти Олега Денесюка. Своє дослідження молодий науковець присвятив темі «Вивчення клініко-лабораторних показників та якості життя хворих на основні глютензалежні захворювання на тлі лікувального харчування».

Засідання спеціалізованої вченої ради відбулося у змішаному форматі за головування в.о. завідувачки кафедри внутрішніх хвороб стоматологічного факультету НМУ, професорки Галини Соловйової. Рецензентами та опонентами виступили науковці нашого Університету, Дніпровського державного медичного університету та Ужгородського національного університету.

Дисертаційна робота Олега Денесюка, що виконана за наставництва завідувачки кафедри терапії, інфекційних хвороб та дерматовенерології Інституту післядипломної освіти НМУ, професорки Олени Губської, присвячена актуальній науковій проблемі гастроентерології – вивченню клініко-лабораторних показників та якості життя у хворих на целіакію та непереносимість глютену без целіакії (НГБЦ) та тлі безглютенової дієти. Целіакія – це спадкове аутоімунне захворювання дітей і дорослих, що виникає внаслідок постійної непереносимості клейковини (глютену), що міститься у верхніх оболонках зерен пшениці, жита та ячменю. Захворювання вражає слизову оболонку тонкої кишки та призводить до розвитку її атрофії з відповідними клінічними кишковими та позакишковими проявами, що відображують синдром мальабсорбції (втрату одного або багатьох поживних речовин, які надходять до травного тракту).

У своєму дослідженні аспірант НМУ вивчив клініко-лабораторні показники та якість життя 91 хворого на целіакію та НГБЦ віком від 18 до 67 років із різних регіонів України. Зокрема, якість життя до та під час повномасштабного вторгнення в Україну, поширеність скарг, подібних на скарги пацієнтів із синдромом подразненого кишечника у хворих на целіакію та НГБЦ, не зважаючи на прихильність до безглютенової дієти (БГД), а також дослідження мікробіому на тлі БГД.

Уперше дисертант НМУ провів оцінку якості життя хворих на целіакію та НГБЦ під час війни, а також доповнив дані щодо впливу БГД на кишковий мікробіом хворих на целіакію та НГБЦ, оцінив вираженість СПК-подібної симптоматики у хворих, провів оцінку можливості корекції СПК-подібних скарг у хворих на целіакію НГБЦ на тлі БГД за допомогою застосування полікомпонентного пробіотичного препарату, що містив Lactobacillus plantarum CETC7484, Lactobacillus plantarum CETC7485, Pediococcus acidilactici CETC748 – не менше 3х109 КУО.

Результати наукового дослідження дисертанта впроваджено у клінічну практику КНП «Київська міська клінічна лікарня №1» і Медичного центру «Super Лікар», а також використовуються у навчальному процесі кафедри терапії, інфекційних хвороб та дерматовенерології післядипломної освіти НМУ імені О. О. Богомольця.

Роботу одноголосно підтримали всі члени спеціалізованої вченої ради та ухвалили рішення присудити Олегу Денесюку ступінь доктора філософії в галузі знань 22 «Охорона здоров’я» за спеціальністю 222 «Медицина». Вітаємо молодого науковця з успішним захистом дисертації та бажаємо нових професійних здобутків!

Пресцентр НМУ