Дослідження дисертанта НМУ покращить діагностику ортодонтичних пацієнтів і знизить променеве навантаження

03.06.2024

Аспірант кафедри ортодонтії та пропедевтики ортопедичної стоматології Національного медичного університету імені О.О. Богомольця Павло Бурлаков захистив дисертацію «Розробка нових методів 3D-цефалометричного аналізу». Дисертант запропонував новий підхід для розв’язання актуальної проблеми ортодонтії – підвищення якості та ефективності діагностики шляхом розробки нового тривимірного цефалометричного аналізу та нормативних значень до нього.

Засідання спеціалізованої вченої ради відбувалося під головуванням проректора з науково-педагогічної та лікувальної роботи, професора кафедри ортодонтії та пропедевтики ортопедичної стоматології НМУ імені О.О. Богомольця Олександра Канюри.

Презентуючи свою наукову роботу, дисертант Павло Бурлаков зазначив, що на сьогодні, як у світі, так і в Україні, налічується велика кількість ортодонтичних пацієнтів із зубощелепними аномаліями і деформаціями. Всі вони потребують детальної діагностики для складання плану лікування, прогнозування його подальшої поетапності з використанням мультидисциплінарного підходу. Для планування і контролю ортодонтичного лікування важлива якісно проведена діагностика, тож діджиталізація стала невід’ємною складовою діагностичного процесу, який виконується лікарем-ортодонтом. Цифрові технології дозволяють візуалізувати, вивчати та оцінювати анатомічні структури лицевого черепа у тонких зрізах у різних площинах.

Цефалометрія – це метод вимірювання твердих і м’яких тканин на краніофаціальних рентгенограмах, що є одним з найважливіших інструментів у діагностиці черепно-щелепно-лицевих деформацій і призначається багатьом ортодонтичним пацієнтам. Отримання цефалометричних даних вимагає точної ідентифікації анатомічних структур черепа. Наразі більшість клініцистів використовують 2D-рентгенограми (телерентгенограми) для вимірювань черепа, однак цей метод має низку обмежень і не завжди прийнятний. Водночас 3D-цефалометричний аналіз має переваги для точної діагностики і візуалізації черепно-лицевої морфології. Тривимірна цефалометрія, як метод діагностики ортодонтичних пацієнтів для планування лікування, має багато переваг перед класичною 2D, але основним її недоліком є велике рентгенологічне навантаження на пацієнта.

Дисертаційне дослідження Павла Бурлакова виконане за наставництва професора кафедри ортодонтії та пропедевтики ортопедичної стоматології НМУ, професора Петра Фліса та базується на новому підході до розв’язання актуальної проблеми сучасної ортодонтії. Зокрема, дисертант розробив новий 3D-цефалометричний DVB, який дозволяє значно знизити радіаційне навантаження на пацієнтів, а також дає змогу включити дослідження КПКТ (конусно-променева комп’ютерна томограма) у первинний протокол обстеження ортодонтичних пацієнтів. Він вперше розробив референтні нормативні значення 3D-цефалометричного аналізу для конусно-променевої комп’ютерної томограми середнього поля зору та метод 3D-цефалометрії на основі об’єднаних КПКТ-зображень верхньої та нижньої щелеп і скроневого нижньощелепного суглоба. Це дозволяє зробити метод більш доступним для лікарів і зменшує рентгенологічне навантаження на пацієнтів.

На основі отриманих даних цефалометричного аналізу DVB+ аспірант розробив практичні рекомендації з вибору механіки лікування пацієнтів, зокрема у визначенні показань до ортогнатичної хірургії. Він вперше запропонував цифровий протокол діагностики ортодонтичного пацієнта, який містить 3D-цефалометричний аналіз і аналіз статичної та динамічної оклюзії у віртуальному артикуляторі.

Одноголосним рішенням членів спеціалізованої вченої ради аспіранту НМУ імені О.О. Богомольця Павлу Бурлакову присуджено ступінь доктора філософії з галузі знань 22 «Охорона здоров’я» за спеціальністю 221 «Стоматологія». Вітаємо дисертанта та його наукового керівника з успішним захистом дисертації і бажаємо нових звершень!

Пресцентр НМУ