Гуртківці НМУ відпрацьовували навички з гігієни рук

06.05.2024

У Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця відбулося спільне засідання студентських наукових гуртків кафедр гігієни та екології і гігієни, безпеки праці та професійного здоров’я. Під час заходу присвяченого Дню гігієни рук, студенти відпрацьовували навички та обговорили проблемні аспекти  гігієнічного миття рук.

Щорічно 5 травня Всесвітня організація охорони здоров’я відзначає День гігієни рук (World hand hygiene day) під гаслом SAVE LIVES: Clean Your Hands (Врятуй життя: зроби свої руки чистими).  Його мета – підтримка важливості гігієни рук у сфері охорони здоров’я та «об’єднання людей» на підтримку покращення гігієни рук у всьому світі. Цього року метою також стало сприяння розвитку знань і спроможності працівників охорони здоров’я з допомогою інноваційного та ефективного навчання, освіти щодо профілактики та контролю інфекцій, включаючи гігієну рук.

Під час спільного засідання студенти мали можливість відпрацювати навички гігієнічного миття рук, обробки за допомогою антисептиків, контролю якості та поводження з медичними рукавичками. В атмосфері інтерактиву обговорювалися проблемні аспекти гігієни рук, типові помилки при виконанні стандартних методик, важливість правильних підходів медичних працівників для збереження індивідуального і громадського здоров’я.

Учасники дізнались, що гігієна рук, якщо її проводити в належний час у сфері охорони здоров’я, щороку рятує мільйони життів. Зокрема, дослідження Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) показало, що в 34 країнах ОЕСР і ЄС/ЄЕЗ інвестування 1 долара США в покращення гігієни рук у закладах охорони здоров’я приносить приблизно 24,6 долара США економічного прибутку (як у вигляді витрат на охорону здоров’я, так і підвищення продуктивності в ширшій економіці).

Обмін знаннями про гігієну рук та індивідуальні засоби захисту є дуже важливим, оскільки це, зрештою, дуже ефективний спосіб зупинити поширення шкідливих мікроорганізмів у сфері охорони здоров’я.

За інформацією кафедри гігієни та екології