Гуртківці НМУ вивчали дентальну імплантацію та її ускладнення

07.03.2024

Днями відбулося спільне засідання студентських наукових гуртків (СНГ) кафедр щелепно-лицевої хірургії та сучасних стоматологічних технологій Інституту післядипломної освіти і кафедри оториноларингології Національного медичного університету імені О.О. Богомольця. Захід присвятили питанням дентальної імплантації та її ускладненням.

Під час міждисциплінарного засідання доцент кафедри оториноларингології В’ячеслав Дідковський нагадав майбутнім лікарям про велику кількість симультанних оперативних втручань (унікальний метод комбінування оперативних втручань і їх одномоментне проведення), що виконуються спільно щелепно-лицевими хірургами та лікарями-отоларингологами. Анатомічно ділянки, де працюють ці фахівці, є суміжними, тож представляють професійний інтерес, як щодо оперативних технік, так і лікування можливих ускладнень. Також В’ячеслав Дідковський представив інформативну доповідь «Риногенні аспекти дентальної імплантації», де розповів про прямий кореляційних зв’язок (узгоджені зміни кількох ознак) запалень верхньощелепного синуса внаслідок інфікування периімплантних тканин.

Про історичні аспекти розвитку дентальної імплантації, технологічні рішення та розвиток дизайну форми, поверхні імплантатів, біоміметичні рішення, а також хірургічні протоколи розповів доцент кафедри щелепно-лицевої хірургії та сучасних стоматологічних технологій ІПО Роман Паливода.

Його колега Сергій Крючко у доповіді «Особливості постановки індивідуалізованих деньтальних субперіостальних імплантатів з використанням CAD/CAM» поділився з гуртківцями досвідом кафедри з освоєння нових технологій. Зокрема, з виготовлення індивідуалізованих накісних імплантатів.

Про важливість роботи в тандемі «хірург-стоматолог – ортопед-стоматолог» присутнім розповів асистент кафедри Дмитро Філоненко, який має понад 15 років досвіду з виготовлення протетичних конструкцій, зокрема, з опорою на дентальні імплантати.

Варто нагадати, що за даними світових моніторингових груп у 2050 році потенційних стоматологічних пацієнтів у віці 65+ з частковою або повною втратою зубів стане понад 1,5 млрд (у 2019 році таких осіб було 703 млн). Втрата жувальної ефективності через відсутність навіть одного зуба може бути успішно відновлена шляхом встановлення дентального імплантату, наголошувалося під час спільного засідання СНГ. Тож майбутні лікарі мають опанувати знання та навички необхідні для виконання такої маніпуляції, навчитися плануванню та спільній роботі мультидисциплінарної команди.

Незабаром відбудеться чергове засідання СНГ, під час якого студенти опрацьовуватимуть усі елементи хірургічних наборів відомих імплантологічних систем, оволодіватимуть навичками вживлення імплантатів на моделях.

 

Пресцентр НМУ за інформацією СНГ кафедри щелепно-лицевої

хірургії та сучасних стоматологічних технологій ІПО