Дослідження аспіранта НМУ підвищать ефективність лікування хворих на хронічний риносинусит

06.03.2024

6 березня публічно захистив дисертацію аспірант Національного медичного університету імені О.О. Богомольця Ахмад Муджахед Абелькадер Муса. Наукове дослідження дисертанта присвячене пошуку кращої діагностичної тактики та оптимального лікування пацієнтів з різними підтипами захворювання на хронічний риносинусит. Цей запальний процес слизової оболонки носа та придаткових пазух є у рейтингу 20 найчастіших діагнозів, які встановлюють лікарі-отоларингологи.

Під час засідання спеціалізованої вченої ради за головування першого проректора з науково-педагогічної роботи та післядипломної освіти НМУ, професора Олександра Науменка зазначалося, що дисертація науковця відповідає основним тенденціям сучасної клінічної медицини. В ній акцентовано увагу на пошуку оптимальних клінічно ефективних та економічно доступних діагностичних алгоритмів визначення ендотипу (підтипу) захворювання, а також на персоніфікованому підході до лікування пацієнтів із хронічним риносинуситом.

Наукову роботу «Діагностичне значення визначення рівня еозинофілів крові та назального секрету у пацієнтів з різними гістоморфологічними ендотипами хронічного риносинуситу» Ахмад Муджахед Абелькадер Муса виконував за наставництва наукової керівниці, завідувачки кафедри оториноларингології, професорки Юлії Дєєвої. Молодий науковець провів обстеження 260 пацієнтів з діагнозом хронічний риносинусит, яких попередньо поділив на групи залежно від наявності назального поліпозу та алергічного риніту і без таких патологій. Всім пацієнтам у повному обсязі проводилися передопераційна підготовка, додаткові методи обстеження, забір назального секрету та опитування відповідно до стандартизованих анкет. Видалений під час операції патологічний матеріал відправляли на патогістологічний аналіз з метою визначення типу запалення в патологічній тканині.

Результати дисертаційного дослідження Ахмада Муджахеда Абелькадера Муси дали можливість доповнити наукові дані в оториноларингології щодо можливості оцінки сучасних клінічних діагностичних критеріїв хронічних риносинуситів як предикторів вибору оптимальної методики лікування.

Аспірант напрацював методологію діагностичних заходів для різних ендотипів хронічного поліпозного риносинуситу. Він розробив методологію вибору тактики подальшого лікування при оцінці результатів даних визначення таких ендотипів за допомогою еозинофільного катіонного білка, еозинофілів крові, назоцитограми, визначення рівня загального імуноглобуліну та загального скринінгу інгаляційної алергії.

Завдяки персоніфікованому підходу до фармакотерапії на основі лабораторних та клінічних показників, дослідження науковця НМУ підвищать ефективність лікування хворих на хронічний поліпозний риносинусит.

Члени спеціалізованої вченої ради одноголосним рішенням присудили дисертанту ступінь доктора філософії з галузі знань 22 «Охорона здоров’я» за спеціальністю 222 «Медицина». Вітаємо Ахмада Муджахеда Абелькадера Мусу та його наукову керівницю з успішним захистом! Бажаємо й надалі успішної реалізації наукових ідей!

Пресцентр НМУ