Фахівці НМУ поглибили знання та відпрацювали навички допомоги при психічних розладах

05.03.2024

Нещодавно співробітники Національного медичного університету імені О.О. Богомольця взяли участь у потужному заході – 1 етапі програми mhGAP ((Mental Health Gap Action Programme). Очний тренінг реалізовувався за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я, Міністерства охорони здоров’я України та Всеукраїнської програми ментального здоров’я за ініціативи Олени Зеленської «Ти як?».

Слухачами тренінгу стали фахівці кафедр медичної психології, психосоматичної медицини та психотерапії, психіатрії та наркології, загальної і медичної психології, загальної практики (сімейної медицини), акушерства, гінекології та неонатології, а також терапії, інфекційних хвороб та дерматовенерології і педіатрії післядипломної освіти нашого Університету.

Під час заходу, що спрямований на підвищення доступу до послуг з охорони психічного здоров’я та подолання прогалин у цій сфері, учасники розглянули основи клінічного ведення психічних розладів для працівників первинної медичної допомоги.

Так, разом з тренерами програми mhGAP Ганною Морванюк, Олегом Шульцем і доценткою кафедри медичної психології, психосоматичної медицини та психотерапії Навчально-наукового інституту психічного здоров’я НМУ Галиною Науменко слухачі розглянули основні принципи допомоги та клінічної практики при веденні хворих з депресією, психозами, епілепсію, дитячими та підлітковими психічними і поведінковими розладами, деменцією, розладами, що пов’язані зі вживанням психоактивних речовин тощо. Також звернули увагу на базові навички турботи про себе та подолання стресу.

Отримані знання є важливими для практичної ланки охорони здоров’я. Водночас, проведення таких тренінгів – це лише початок плідної співпраці Національного медичного університету імені О.О. Богомольця з ВООЗ та Всеукраїнською програмою ментального здоров’я за ініціативи Олени Зеленської «Ти як?» з метою започаткування програми mhGAP для студентів нашого Університету.

Нагадаємо, що у Національному медичному університеті для підтримки ментального здоров’я учасників освітнього процесу розробили різні платформи, скориставшись якими можна отримати консультацію професійних психологів:

За інформацією кафедри медичної психології, психосоматичної медицини

та психотерапії Навчально-наукового інституту психічного здоров’я НМУ