Фахівці ЕМД отримують нові можливості для професійного зростання

04.03.2024

З метою ефективного здійснення подальшої професійної діяльності, вже 267 лікарів і середнього медичного персоналу удосконалили теоретичні знання та практичні навички у межах масштабного тренінгу, що реалізується у Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця. З-поміж них – і фахівці відділень екстреної (невідкладної) медичної допомоги лікарень (ЕМД) з Рівненської, Полтавської та Черкаської областей.

Кваліфіковані, сертифіковані за європейськими стандартами, експерти-тренери інтенсивного навчання відзначають, що слухачі курсу активно вивчали теорію та ефективно оволодівали професійними компетенціями.

Так, лікарі та медичні сестри опановували питання забезпечення особистої безпеки під час виконання професійних обов’язків. Вивчали основи психології спілкування та взаємодії у команді відділення екстреної медичної допомоги. Опрацьовували поняття синдрому емоційного вигорання, професійний стрес і його подолання, вивчали класифікацію професійних правопорушень медичних працівників і кримінальну відповідальність за їх скоєння. Медичні працівники розпізнавали та надавали екстрену допомогу постраждалим з порушеною прохідністю дихальних шляхів, з травмою грудної клітки, живота і таза, спінальною травмою. Відпрацьовували алгоритми дій з надання невідкладної допомоги пацієнтам з гострим респіраторним дистрес-синдромом, з отруєнням, на етапі відновлення спонтанного кровообігу.

Надзвичайно корисним називає тренінг лікарка відділення екстреної (невідкладної) медичної допомоги Дубенської міської лікарні Галина Кивгило. Вона дякує команді експертів-тренерів за цікаву, креативну подачу та оптимально підібрані для навчання матеріали, наголошує, що почерпнула для себе багато нової інформації.

Сумлінно відпрацьовував алгоритми дій з надання допомоги пацієнтам у невідкладному стані колега пані Галини, лікар відділення екстреної (невідкладної) медичної допомоги Ярослав Шатнік. Він зазначає, що для належної роботи медичного персоналу відділень ЕМД, тренінги на основі стандартизованих програм з надання допомоги при невідкладних станах і травматичних пошкодженнях вкрай необхідні. Важливою складовою тренінгу лікар вважає вивчення менеджменту педіатричного пацієнта. Враховуючи, що вони перша лінія, говорить лікар, до них надходять як дорослі, так і діти, часто у критичному стані, що вимагає швидких правильних дій. Важливо вчасно надати невідкладну допомогу, а для цього треба самому опанувати необхідні навички, а не очікувати, коли хтось із колег прийде на допомогу.

Під час тренінгу, що реалізується в НМУ імені О.О. Богомольця за ініціативи Міністерства охорони здоров’я України та за фінансування Світового банку, слухачі курсу моделювали та практично відпрацьовували різні ситуативні завдання. Учасники проводили огляд щойно народженої дитини, виконувати штучну вентиляцію легень у немовлят і дітей за допомогою маски та мішка Амбу. Проводили конікопункцію, видалення стороннього тіла з верхніх дихальних шляхів за допомогою прийому Геймліха та щипців Маґілла. Розпізнавали та надавали екстрену допомогу дитині у стані раптової зупинки кровообігу, з дихальною недостатністю, у стані шоку, із судомами.

Ще одну професійну сходинку подолала і медична сестра відділення невідкладних станів Уманської міської лікарні Ольга Гончаренко. Вона відзначає, що у межах заходу виконувався аналіз складних діагностичних випадків, працювали за європейськими протоколами з надання екстреної медичної допомоги. Значну увагу приділили вивченню питання організації роботи відділення ЕМД при масових ураженнях великої кількості людей. Виконували медичне сортування, заповнювали сортувальні талони, організовувати зони сортування, надання медичної допомоги, транспортування. Тільки завдяки практиці можна удосконалити рівень професійної майстерності, зазначає Ольга Гончаренко.

Успішно реалізували інтенсивний курс з метою підвищення якості надання екстреної медичної допомоги медичні працівники Рівненської обласної дитячої лікарні, Рівненської обласної клінічної лікарні імені Юрія Семенюка, Полтавської обласної клінічної лікарні імені М.В. Скліфосовського, Дубенської міської та Уманської центральної міської лікарень.

З 4 березня удосконалюють професійні навички у рамках проєкту «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей» фахівці з Черкаської, Вінницької, Полтавської, Київської та Миколаївської областей.

Пресцентр НМУ