Майбутні психологи оволодівали практичними навичками роботи з дітьми з особливими потребами

04.03.2024

Кафедра загальної і медичної психології Національного медичного університету імені О.О. Богомольця послідовно реалізує наскрізну програму формування практичних навичок професійної діяльності студентів спеціальності 225 «Медична психологія». Днями майбутні психологи оволодівали практичними навичками роботи з дітьми з особливими освітніми потребами під час професійно орієнтованих занять у реальних умовах – на клінічній базі «Центр розвитку дитини «Я+сім´я».

Так, у рамках програми у «Центрі розвитку дитини «Я+сім´я» для майбутніх психологів організували практичне заняття з «Вікової та педагогічної психології» під керівництвом доцентки Надії Тертичної. Під час нього студенти познайомилися з конкретними кроками психолого-педагогічного супроводу дітей з особливостями психофізичного розвитку за програмою «Ранньої допомоги» та взяли участь у цікавих майстер-класах. У ході одного з них, «Методика та прийоми нейрокорекції», студентам продемонстрували методику розробки індивідуальної програми для кожної дитини, відповідно до отриманих результатів первинної діагностики. А під час майстер-класу «Методика та ігрові прийоми за методом каністерапії» учасники побачили та проаналізували різні ігрові прийоми у роботі собаки з особливими дітьми. Обов’язковою частиною майстер-класу стала інтерактивна лекція з кінологом, що працює з собакою та ознайомлення з методичними матеріалами по використанню даного методу в психологічній реабілітації особливої дитини.

Також під час занять у сенсорній кімнаті студенти спільно з практичною психологинею Центру, кандидаткою педагогічних наук Тетяною Чечко познайомилися з різними методами, методиками та прийомами сенсорної інтеграції дитини з особливими освітніми потребами, отримали первинні навички проведення занять з сенсорної інтеграції, попрацювали з методикою «Нумікон» для інтелектуального розвитку дитини. Крім того, майбутні фахівці дізналися про напрямки роботи лікаря-психолога з батьками, що мають дітей з особливими освітніми потребами та поспілкувалися на різні фахові теми зі спеціалістами центру.

Завідувач кафедри загальної і медичної психології, професор Михайло Матяш підкреслює, що всебічна цілеспрямована підготовка забезпечує формування у майбутніх лікарів-психологів НМУ навичок психокорекційної та психотерапевтичної діяльності, оволодіння техніками психологічної реабілітації за допомогою сучасних методів, прийомів і методик. Що важливо, такі заходи на клінічних базах мають також і профорієнтаційну мету. Часто вже зі студентських років здобувачі освіти починають працювати за обраним фахом.

За інформацією кафедри загальної і медичної психології