#МедичнаПросвіта: до Міжнародного дня стоматолога

09.02.2024

Лікарі-стоматологи допомагають людям упоратися з одними з найболісніших страждань і убезпечують від виникнення інших хвороб, які можуть спровокувати хворі зуби. У рамках інформаційно-роз’яснювального проєкту #МедичнаПросвіта фахівці Стоматологічного медичного центру Національного медичного університету імені О.О. Богомольця інформують про важливість профілактичних оглядів, надають рекомендації, як правильно обрати зубну щітку, розповідають про найефективнішу техніку чищення зубів, надають відповіді на найпоширеніші запитання.

Чому важливо регулярно проходити профілактичні медичні огляди у стоматолога?

Регулярні профілактичні огляди необхідні, оскільки багато стоматологічних захворювань на ранніх стадіях жодним чином себе не проявляють протягом довгого часу, а процес руйнування тканин триває. Краще, швидше та дешевше займатися профілактикою і лікуванням карієсу на ранніх стадіях, аніж лікувати ускладнення.

Як часто мають відвідувати лікаря-стоматолога діти та дорослі?

Дитину необхідно показати лікарю з появою першого зуба, щоб отримати рекомендації по догляду за ротовою порожниною. Кратність профілактичних оглядів дитини частіша ніж дорослих та залежить від карієсогенної ситуації у конкретної дитини.

Дорослі мають відвідувати стоматолога 1 раз на пів року, оскільки це період, за який здатні розвинутися патологічні зміни у твердих тканинах зуба та у тканинах пародонту. Діагностичний знімок зубів – панорамний рентген-знімок щелеп (ортопантомограма) проводиться раз на рік та дозволяє візуалізувати зубний ряд, визначити розташування зачатків зубів, а також оцінити стан кісткових і м’яких тканин.

Скільки разів на день треба чистити зуби?

Зуби треба чистити 2 рази на день, вранці після їжі та ввечері перед сном, хоча є дискутабельною тема – вранці після їжі чи до?

Пацієнти, які проходять ортодонтичне лікування за допомогою брекет-системи, мають чистити зуби після кожного прийому їжі.

Яка техніка чищення зубів найефективніша?

Найефективнішим є чищення зубів за технікою Bass. Відповідно до цієї техніки, для чищення використовують суху мультипучкову щітку (з невеликою головкою), на яку наноситься зовсім небагато зубної пасти. Щітка розташовується до осі зуба під кутом 45° щодо напряму ясен. Рухи щітки повинні створювати незначні вібрації. Це призводить до того, що зубна бляшка з поверхні зубів відокремлюється. Ця техніка застосовується при здоровому пародонті, гінгівіті та пародонтиті. Також вона використовується при непошкоджених міжзубних сосочках, коли край ясен перебуває близько до межі емалі.

Як обрати зубну щітку та як часто треба її замінювати?

Зверніть увагу, що якщо через короткий проміжок часу щетинки розходяться в різні боки – це свідчить про те, що людина занадто сильно притискає щітку до зубів. Таку щітку треба замінити і вчитися чистити зуби без надмірного натискання.

Розкажіть, будь ласка, про заходи профілактики зубних захворювань

Як подолати страх перед стоматологом?

Страх перед стоматологом, як правило, обумовлений негативним досвідом у минулому. На сьогодні якісне безболісне лікування все доступніше. Досить часто використовують лікування уві сні чи седацію для пацієнтів з фобією (як для дітей, так і для дорослих).

Чи правдивою є інформація, що:

а) під час занять спортом і поїздок на мото- і велотранспорті, захистити зуби від травм можна за допомогою капи?

Так, для захисту зубів у екстремальних умовах може слугувати захисна спортивна капа. Вона, зокрема, захищає від втрати зубів унаслідок ударів, а також м’які тканини від травмування зубами. Крім цього, індивідуальна спортивна капа захищає скронево-нижньощелепний суглоб. При серйозних фізичних навантаженнях – від стирання зубної емалі, що може бути спричинене щільним змиканням щелеп.

б) сучасні електричні та ультразвукові щітки дозволяють досягти кращого результату під час чищення, ніж звичайні?

При правильному використанні – так. Електричні (обертові) щітки забезпечують кращий результат, ніж звичайна зубна щітка, та дозволяють контролювати час чищення за допомогою таймера.

Ультразвукові моделі сучасніші, тож вони виграють за ефективністю та комфортом:

  • краще видаляють стійкий зубний наліт, зубний камінь, пігментацію,
  • дбайливо працюють над емаллю, не пошкоджуючи її;
  • допомагають доглядати за брекетами та протезами.

в) які стоматологічні захворювання можуть призвести до розвитку серцево-судинних захворювань?

Захворювання ясен (гінгівіт, пародонтит) вражають 80% людей віком від 35 років та мають зв’язок із серцево-судинними захворюваннями (ССС). Крім того, захворювання ясен є хронічним, і це може ускладнити профілактику ССС та, навіть, погіршити клінічний перебіг хвороби у пацієнтів, які вже її мають. Якщо ви страждаєте на серцево-судинні захворювання, необхідно звертати увагу на появу перших ознак уражень ясен: набряк, кровоточивість, візуальне видовження або розхитування зубів. Якщо ви помітили будь-яку з цих ознак – негайно зверніться до стоматолога.

г) гастрити, панкреатити, виразки шлунку є наслідком проблем ротової порожнини?

Часто ускладнений карієс та пародонтит призводять до втрати зубів, а це може стати причиною порушень процесу засвоєння їжі в організмі людини. Як наслідок – проблеми зі шлунково-кишковим трактом та загострення зазначених захворювань.

ґ) щоб зміцнити емаль і ясна, необхідно частіше жувати сирі овочі та фрукти?

Вживання сирих овочів та фруктів, безперечно, корисно для здоров’я, зокрема й для зубів. Міцнішими це їх не зробить, але допоможе у процесі звичайного самоочищення під час їжі позбутися шкідливого для зубів нальоту.

д) рекомендується щодня використовувати зубну нитку, а після прийняття їжі – жувальну гумку?

Зубна нитка є одним з необхідних засобів для інтердентальної гігієни, де зубна щітка не дістає. Користуватися нею потрібно обережно, не травмуючи ясен. Окрім цього, є ще міжзубні йоржики, що ефективні для бічних ділянок. А от жувальна гумка дійсно може використовуватися лише після їжі, протягом декількох хвилин. Вона обов’язково має бути без цукру.

9 лютого лікарі-стоматологи відзначають професійне свято. Привітайте свого дантиста та подякуйте за подароване здоров’я і гарну усмішку!

Автори: генеральна директорка Університетської клініки НМУ Ніна Прощенко,

медична директорка Стоматологічного медичного центру Діна Шпак,

завідувач відділення дитячої терапевтичної стоматології СМЦ Олег Листопад

завідувачка фізіотерапевтичного відділення СМЦ Маріанна Сироїшко

Інфографіка: Пресцентр НМУ