Студенти НМУ опановують нову дисципліну «Антикорупція та доброчесність»

09.02.2024

Національний медичний університет імені О.О. Богомольця бере  участь у проєкті Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) «Прозорі університети» та у 2023-2024 навчальному році увів до вибіркових дисциплін пілотне викладання курсу «Антикорупція та доброчесність». 8 лютого в медіахабі НАЗК відбулася презентація результатів цього пілотного проєкту за підсумками осіннього семестру. Участь у заході взяли і представники нашого Університету.

Проєкт НАЗК «Прозорі університети» спрямований на розбудову прозорого та доброчесного середовища у закладах вищої освіти через формування нульової толерантності до корупції.

Результати пілотування навчальної дисципліни «Антикорупція та доброчесність» для нашого Університету є дуже важливими, оскільки НМУ є одним з 10 закладів вищої освіти, які протягом поточного навчального року беруть участь у цьому проєкті. Також, близько 40% студентів, які взяли участь в опитуванні за підсумками навчання, представляють саме НМУ.

Так, студенти НМУ 1-3 курсів усіх факультетів НМУ активно долучилися до вивчення нової дисципліни та опановують використання антикорупційних інструментів на практиці, виконуючи розбір відповідних кейсів. Викладання проводилося на кафедрі філософії, біоетики та історії медицини, де майбутні лікарі ознайомилися з основними структурами, які відповідають за боротьбу з корупцією, їхніми повноваженнями, здобувають знання у сфері антикорупційної політики та академічної доброчесності. Навчаються розпізнавати корупційні діяння, дізнаються про наслідки порушень норм академічної доброчесності та вчинення корупційних діянь і як таких дій уникнути, аналізують міжнародний досвід щодо запобігання та протидії корупції.

8 лютого у медіахабі Національного агентства з питань запобігання корупції відбулася презентація результатів пілотного проєкту навчальної дисципліни «Антикорупція та доброчесність» за підсумками осіннього семестру 2023-2024 навчального року, яку вивчали понад 800 студентів ЗВО України.

Учасниками презентації були на 1 панельній дискусії: керівниця Офісу доброчесності НАЗК Ірина Чаговець, заступниця Голови Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти Олена Єременко, керівниця групи UNDP Ukraine в Україні з демократичного врядування Олена Урсу, голова правління Антикорупційний штаб Сергій Миткалик, директорка навчально-наукового центру прикладної соціології «Соціоплюс» Анна Іщенко.

Участь у заході взяв уповноважений з антикорупційної діяльності НМУ імені О.О. Богомольця Юрій Федосов. А начальниця відділу навчально-методичної роботи, ліцензування та акредитації Інна Кучеренко та старший викладач кафедри філософії, біоетики та історії медицини В’ячеслав Кобржицький були долучені до другої панельної дискусії, де поділилися досвідом викладання дисципліни «Антикорупція та доброчесність» у нашому Університеті.

Результати опитувань здобувачів вищої освіти, які протягом осіннього семестру вивчали дану дисципліну, презентувала директорка Навчально-наукового центру прикладної соціології «Соціоплюс» Анна Іщенко. Опитування показали, що в переважній більшості студенти залишилися задоволеними від вивчення «Антикорупції та доброчесності» та отримали корисні знання й навички у цій сфері.

Разом із тим, отримані результати дозволять Офісу доброчесності НАЗК зробити крок вперед у напрямку поширення цього курсу на всі ЗВО України.

Результати пілотування можна переглянути у відео «Антикорупція та доброчесність»: https://www.youtube.com/watch?v=Ayn0qcFPw_0

Пресцентр НМУ за інформацією відділу навчально-методичної роботи, ліцензування та акредитації

Фото: Сергій Міненко / UNDP в Україні