В Університеті фахівці відділень ЕМД удосконалюють практичну складову своєї діяльності

29.01.2024

Закінчився ще один цікавий та насичений тиждень і вже друга група лікарів і середнього медичного персоналу відділень екстреної (невідкладної) медичної допомоги лікарень (ЕМД) завершила інтенсивне навчання. У рамках потужного тренінгу, що реалізується у Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця, медичні працівники удосконалювали практичну складову своєї діяльності.

Фахівці відділень ЕМД Калинівської центральної районної лікарні, Могилів-Подільської обласної лікарні інтенсивного лікування, Вінницької обласної дитячої клінічної лікарні, Вишгородської та Ірпінської центральних міських лікарень, Першотравенської та Бахмацької міських лікарень, Бориспільської багатопрофільної і Бобровицької опорної лікарень отримали корисні знання та підвищили професійні компетентності.

Щоб бути готовими до різних викликів, максимальну частину тренінгу слухачі приділили набуттю практичних навичок. Медичні працівники у Навчально-науковому центрі медичних симуляцій НМУ імені О.О. Богомольця навчалися розпізнавати пацієнта у стані раптової зупинки кровообігу, виконували базові реанімаційні заходи в умовах обмеженого кадрового ресурсу та розширені реанімаційні заходи у дорослих, зокрема в особливих ситуаціях та із залучення двох, трьох і більше осіб.

Також надавали екстрену допомогу пацієнту з критичними порушеннями серцевого ритму (критичні тахі- та брадикардії), з гострим коронарним синдромом, з підозрою на гострий мозковий інсульт, анафілаксією та при різних видах шоку. Для вдосконалення практичного досвіду, медичні працівники використовували модель голови дорослої людини для інтубації трахеї, опановували техніку введення оро- та назофаренгиальних повітроводів. Виконували вентиляцію легень за допомогою ларингеальної маски та мішка Амбу. Вони відточували на манекені-тренажері послідовність виконання серцево-легеневої реанімації, здобували навички користування автоматичними зовнішніми дефібриляторами.

Зважаючи на умови сьогодення та безпекову ситуацію в Україні, значну увагу приділили медичному тріажу (сортуванню постраждалих) за системою START та jump START при масовій травмі. Окрім того, в рамках тренінгу зупиняли на відповідних тренажерах масивні кровотечі. На біологічному матеріалі відпрацьовували конікотомії (відкритий хірургічний метод за допомогою бужа) та конікопункції, плевральні декомпресії, торакотомії.

І це лише невеликий перелік напрацювань, виконаних фахівцями ЕМД під час масштабного заходу, що реалізується у нашому Університеті за ініціативи Міністерства охорони здоров’я України та за фінансування Світового банку.

Усім учасникам курсу із Вінницької, Чернігівської, Дніпропетровської та Київської областей після успішного проходження кожного теоретично-практичного модуля та підсумкового контролю вручили відповідні сертифікати.

З 29 січня інтенсивно навчаються та відточують практичні навички на потужному тренінгу фахівці відділень ЕМД Криворізької міської клінічної лікарні №2, Кіровоградської обласної та Бобровицької опорної лікарень, Вінницької обласної дитячої клінічної та Калинівської центральної районної лікарень, Вінницької міської клінічної лікарні швидкої медичної допомоги.

Пресцентр НМУ