Аспірант НМУ запропонував новий підхід для удосконалення навчання ортодонтії

17.01.2024

17 січня у Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця відбувся публічний захист дисертації Богдана Мельника на здобуття ступеня доктора філософії з галузі знань 01 «Освіта/Педагогіка» за спеціальністю 011 «Освітні/Педагогічні науки». У своїй роботі аспірант запропонував новий підхід до вирішення актуальної проблеми медичної освіти – удосконалення навчання ортодонтії майбутніх магістрів стоматології та експериментально перевірив його ефективність.

Однією з важливих галузей стоматології є ортодонтія, що набуває все більшої актуальності через високу поширеність ортодонтичної патології серед дитячого і дорослого населення України. Водночас, формування професійної компетентності фахівця стоматологічної галузі, зважаючи на сучасні виклики (повномасштабне вторгнення рф, карантинні обмеження) та суперечності у системі фахової підготовки майбутніх стоматологів з ортодонтії, потребує пошуку відповідних методів та засобів навчання. Тож у дисертації «Технологія змішаного навчання ортодонтії студентів стоматологічних спеціальностей закладів вищої медичної освіти» Богдан Мельник на основі цілісного наукового аналізу процесу підготовки таких студентів вперше у вітчизняній дидактиці обґрунтував і розробив теоретичні та практичні засади реалізації змішаного навчання.

Рецензентами дисертаційної роботи виступили перший проректор з науково-педагогічної роботи та післядипломної освіти, професор Олександр Науменко та деканка стоматологічного факультету, професорка Наталія Біденко. Вони відзначили її новизну та практичну значущість.

Так, аспірантом розроблено структурно-функціональну модель технології змішаного навчання ортодонтії, виокремлено й охарактеризовано науково-методичні умови інтеграції традиційних і дистанційних засобів навчання. Науковець обґрунтував концептуальні основи створення цифрового інформаційно-освітнього середовища, орієнтованого на формування та розвиток професійної та спеціальних компетентностей майбутнього лікаря з ортодонтії. Визначив особливості структурування навчального контенту з ортодонтії при застосуванні технології змішаного навчання. З позицій цілісності та наступності навчання встановив базові міждисциплінарні зв’язки, що формують когнітивну основу фахової компетентності магістра стоматології з ортодонтії. Також Богдан Мельник удосконалив критерії оцінювання рівня сформованості взаємопов’язаних складових компетентності з ортодонтії.

Практичне значення результатів дослідження аспіранта НМУ полягає у розробці навчально-методичного забезпечення для викладачів та студентів, яке орієнтоване на організацію змішаного навчання ортодонтії. Відзначимо, що проведене Богданом Мельником експериментальне дослідження підтвердило ефективність використання технології змішаного навчання ортодонтії в процесі підготовки магістрів стоматології. Зокрема, в експериментальних групах відбулося статистично значуще зростання рівня сформованості компетентностей з ортодонтії.

Отримані в дисертаційній роботі практичні та наукові результати аспіранта НМУ впроваджено у навчально-педагогічний процес кафедри ортодонтії та пропедевтики ортопедичної стоматології нашого Університету та кафедри ортопедичної стоматології і ортодонтії Київського медичного університету. Впровадження результатів дисертаційного дослідження у практику навчання майбутніх стоматологів дозволить підвищити ефективність підготовки медичних кадрів за напрямом «Ортодонтія».

Одноголосним рішенням спеціалізованої вченої ради, під головуванням завідувачки кафедри медичної і біологічної фізики та інформатики НМУ, професорки Наталії Стучинської, Богдану Мельнику присуджено науковий ступінь доктора філософії. Вітаємо молодого вченого і його наукового керівника, проректора з науково-педагогічної та лікувальної роботи, професора Олександра Канюру з успішним захистом. Бажаємо подальшого професійного зростання!

Пресцентр НМУ