Аспірант НМУ успішно захистив дисертацію з діагностики раку легень

20.12.2023

19 грудня у Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця відбувся публічний захист дисертації аспіранта кафедри онкології Олександра Піскорського на тему «Роль шийної медіастиноскопії у діагностиці та лікуванні раку легень». Дисертант довів учасникам наукового заходу актуальність і практичне значення обраної теми, яка зумовлена щорічним зростанням захворюваності та смертності хворих на рак легень.

Засідання спеціалізованої вченої ради відбулося під головуванням проректора з наукової роботи та інновацій НМУ, професора Сергія Земскова. Рецензентами виступили професори нашого Університету, завідувач кафедри хірургії №3 Павло Іванчов та завідувач кафедри фтизіатрії та пульмонології Василь Петренко, які відмітили практичну значимість дослідницької роботи науковця, її користь для організації лікувального процесу.

Дисертаційна робота, яку аспірант виконав за наукового керівництва завідувача кафедри онкології НМУ, професора Романа Верещако, присвячена вивченню можливостей інвазивних та неінвазивних методів діагностики раку легень та пошуку оптимального алгоритму їх застосування. Що є важливим завданням для лікаря, адже діагностування на ранніх стадіях та своєчасне лікування значно знижують показник смертності від злоякісних патологій, які часто діагностують лише на ІІІ-IV стадії.

На сьогодні світовою спільнотою лікарів розроблено багато діагностичних методів, але кожний з них має свої переваги та недоліки. Актуальним залишаються питання щодо вибору оптимальної діагностичної методики вивчення лімфатичних вузлів середостіння з метою підвищення ефективності лікування цієї складної патології. Це і стало задачею дисертаційного дослідження Олександра Піскорського.

Науковець першим в Україні визначив інформативність неінвазивних методів діагностики медіастинальних лімфатичних вузлів у хворих на рак легень, дослідив та провів порівняння чутливості, специфічності позитронно-емісійної комп’ютерної томографії, трансбронхіальної голкової аспірації під контролем ендобронхіального ультразвуку та шийної медіастиноскопії, провів порівняння результатів.

Отримані у дисертаційній роботі дані впроваджені аспірантом у лікувальну практику хірургічного відділення «Київська клінічна лікарня на залізничному транспорті №3» та медичного центру «Леонардо да Вінчі». Впровадження результатів дисертації в практику охорони здоров’я дозволить підвищити ефективність діагностики та лікування раку легень.

Спеціалізована вчена рада ухвалила рішення присудити Олександру Піскорському науковий ступінь доктора філософії за спеціальністю 222 «Медицина» у галузі знань 22 «Охорона здоров’я».

Вітаємо молодого науковця та його наукового керівника з успішним результатом!

Пресцентр НМУ