Студенти нової спеціальності вперше складають підсумкові іспити

12.12.2023

З вересня цього року у Національному медичному університету імені О.О. Богомольця готують фахівців за новим напрямом – з лабораторної медицини. Нещодавно на кафедрі медичної біохімії та молекулярної біології здобувачі першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 224 «Технології медичної діагностики та лікування» успішно склали підсумковий контроль з медичної та біоорганічної хімії. Підсумковий контроль з цієї дисципліни вони складали вперше.

Так, підсумковий контроль включав три етапи.  Під час першого етапу студенти демонстрували рівень теоретичних знань і надавали відповіді на запитання з поясненнями щодо класифікації, номенклатури, будови біоорганічних речовин, їх біологічного значення в організмі людини. На наступному етапі виконували 30 стандартизованих тестових завдань формату «А» (містили кілька варіантів відповідей, одна з яких правильна). Перевірку володіння практичними навичками провели під час третього етапу. Студенти-медики демонстрували фахові компетенції з приготування розчинів із заданою концентрацією, розраховували масову частку та молярну концентрацію розчиненої речовини. Вони визначали рН середовище за заданою молярною концентрацією катіонів Гідрогену, проводили якісні реакції на виявлення органічних сполук у розчині.

Здобувачі вищої освіти бакалаврського рівня нової спеціальності продемонстрували ґрунтовні знання щодо правил проведення лабораторних досліджень та їх виконання з дотриманням норм, аналізу взаємозв’язку між будовою, конфігурацією та конформацією біоорганічних сполук. Студенти підтвердили відповідні практичні навички, вміння вирішувати ситуаційні задачі та робити висновки.

Нагадаємо, що згідно зі стандартами спеціальності 224 «Технології медичної діагностики та лікування» після 4-х річного навчання на бакалавраті студенти отримають спеціалізацію «Лабораторна діагностика». Якщо бакалавр технологій медичної діагностики та лікування вирішить продовжувати навчання, щоб стати лікарем, він може вступати до магістратури Національного медичного університету імені О.О. Богомольця за цією ж спеціальністю. По завершенню навчання магістр отримує професійну кваліфікацію лікаря-лаборанта і може вступити до інтернатури «Лабораторна діагностика, мікробіологія, вірусологія». Тут він отримає одразу 2 спеціалізації: «Клінічна лабораторна діагностика» та «Мікробіологія та вірусологія».

Пресцентр НМУ за інформацією кафедри медичної біохімії та молекулярної біології