Отоларингологи НМУ спільно з колегами започаткували програму «Почути маму»

20.11.2023

Національний медичний університет імені О.О. Богомольця та Олександрівська клінічна лікарня в місті Києві започаткували унікальну програму – «Почути маму». За ініціативи та під керівництвом першого проректора з науково-педагогічної роботи та післядипломної освіти Олександра Науменка та директорки закладу охорони здоров’я Людмили Антоненко вперше на кафедрі оториноларингології НМУ у відділенні отоларингології для дорослих та дітей Олександрівської лікарні проведено кохлеарну імплантацію внутрішнього вуха у пацієнта з двобічною сенсоневральною глухотою.

Складне хірургічне втручання провели висококваліфіковані хірурги-оториноларингологи НМУ, професори Олександр Науменко та Юлія Дєєва, і співробітник Інституту отоларингології імені О.С. Коломійченка НАМН України Борис Миронюк. Анестезіологічний напрямок операції забезпечили  досвідчені лікарі-анестезіологи Олександрівської клінічної лікарні Сергій Гнатюк і Сергій Гончарук.

Кохлеарна імплантація є високотехнологічним втручанням, що потребує великого ресурсу та відточених навичок медиків. А злагоджена команда лікарів започаткувала новий напрямок наукового та практичного пошуку і досягнула значних результатів.

Так, надважлива подія стала  свідченням  плідної співпраці між установами, задля надважливої мети – повернення слуху пацієнтам з глухотою. Цьому передувала  кропітка підготовча робота. Професори Олександр Науменко і Юлія Дєєва стажувалися в провідних клініках Варшави, де опанували методику проведення відповідного хірургічного втручання. Подбали й про необхідне матеріально-технічне забезпечення операційної. Усі заходи пов’язані з «маршрутом пацієнта та його реабілітацією»  забезпечили на базі Олександрівської лікарні. Напередодні долучилися також спеціалісти КНП ММЦПСМ «СУВАГ».

Мультидисциплінарна команда медичних закладів продемонструвала високий рівень професіоналізму. Відтак відбулося успішне встановлення кохлеарного імплантата. Після  слухової реабілітації здійсниться мрія 12-річного хлопчика і він не лише бачитиме, а й чутиме світ зі всією його звуковою красою та чарівністю.

Пресцентр НМУ