У НМУ відбувся Всеукраїнський тренінг з реагування на хімічно-біологічні, радіологічні та ядерні загрози

20.11.2023

Нещодавно співробітники Національного медичного університету ім. О.О. Богомольця спільно з фахівцями Центру громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України та Українського науково-технологічного центру успішно провели перший національний тренінг з реагування на хімічно-біологічні, радіологічні та ядерні загрози. На базі НМУ відбулися практичні заняття з екстреної медицини, де учасники відпрацювали симуляційні вправи, вчилися формувати групи швидкого реагування та злагоджувати їх роботу. Адже готовність до надання медичної допомоги в умовах надзвичайних ситуаціях є важливою кваліфікаційною складовою медичних працівників.

У більшості країн Європи можливості медичного реагування на хімічно-біологічні, радіологічні та ядерні загрози у надзвичайних ситуаціях є різними, але мають спільну проблему – обмеження в управлінні невідкладними медичними станами, що виникнуть внаслідок таких подій. Спостерігається відсутність сталих систем навчання, що призводить до браку кваліфікованих кадрів, які виконуватимуть координаційні функції з реагування персоналу екстреної медичної допомоги. Для вирішення цієї проблеми у країнах Південно-Східної та Східної Європи стартували національні пілотні навчальні курси з реагування на  загрози у надзвичайних ситуаціях для парамедичного, медичного та управлінського персоналу.

До навчання українських спеціалістів долучилися співробітники нашого Університету. Модераторами тренінгу виступили фахівці кафедри медицини надзвичайних ситуацій та тактичної медицини НМУ: завідувач кафедри, професор Анатолій Гринзовський, старша викладачка Світлана Калашченко, асистенти Антон Фабіш, Олена Луцак та Юлія Бойко, яка очолює Навчально-науковий центр медичних симуляцій Університету. Перший національний тренінг, який тривав 3 дні, об’єднав представників екстрених медичних служб та Національної служби здоров’я України з різних регіонів нашої країни.

Охоплюючи догоспітальний та лікарняний етапи медичної допомоги, захід складався зі спеціалізованих сесій для різних цільових груп. Учасників навчали методам догоспітального управління, процедурам дезактивації, координації та стратегічному плануванню в умовах хімічно-біологічних, радіологічних та ядерних надзвичайних ситуацій. Розглядалися також питання нормативно-правової регуляції реагування у контексті радіологічних/ядерних загроз, взаємодії системи охорони здоров’я з функціональними підрозділами цивільного захисту, інформаційних позначень, класифікації та реєстрів небезпечних та шкідливих речовин.

Формування компетенцій, підвищення рівня обізнаності з правилами реагування на різноманітні надзвичайні ситуації, а також координація дій з іншими функціональними підрозділами цивільного захисту є важливими питаннями загальнонаціонального рівня, до розв’язання яких охоче долучаються і фахівці нашого Університету.

Так, нещодавно представники НМУ опанували навчальний курс з екстреної медичної допомоги, розроблений практикуючими спеціалістами Польської медичної авіаційної служби порятунку. Разом з польськими колегами у нашому Університеті провели тренінг з відпрацювання алгоритмів роботи з постраждалими в умовах бойових дій.

За інформацією кафедри медицини надзвичайних ситуацій та тактичної медицини