Науковець НМУ розробив профілактичні рекомендації для операторів синтезу нанопорошків

16.11.2023

15 жовтня ще один молодий науковець Національного медичного університету імені О.О. Богомольця Василь Рябовол успішно захистив дисертацію на тему «Порівняльна токсиколого-гігієнічна оцінка і профілактика несприятливої дії нанопорошків діоксиду титану та композиту нанодіоксиду титану з наносріблом в умовах виробництва», що є досить актуальним науковим дослідженням. Адже використання наноматеріалів стрімко впроваджується у різні галузі економічної діяльності, включаючи медицину.

Засідання спеціалізованої вченої ради з приводу захисту даної дисертаційної роботи у галузі знань 22 «Охорона здоров’я» за спеціальністю 222 «Медицина» відбулося у змішаному форматі під головуванням директора Інституту гігієни та екології НМУ, професора Сергія Омельчука.

Рецензенти та опоненти відзначили наукову новизну і практичну значимість дисертації, що присвячена профілактиці несприятливої дії нанопорошків діоксиду титану та нанокомпозиту діоксиду титану з сріблом на здоров’я операторів їх синтезу. Токсичний вплив наночастинок металів пов’язують з їх нанорозмірністю та великою поверхневою активністю, що дозволяє їм проникати у клітини та взаємодіяти з біологічними структурами. Це може призводити до створення реактивних кисневих форм, спричинення окислювального стресу, пошкодження ДНК, руйнування клітинних мембран, порушення функції органів та тканин, запалення та імунотоксичності, а також до розвитку довготривалих наслідків, таких як рак, нейротоксичність, репродуктивні порушення.

Результати проведеної Василем Рябоволом дослідницької роботи дозволяють науково обгрунтувати і запровадити низку оздоровчих заходів. На основі проведених гігієнічних і експериментальних досліджень ним розроблені профілактичні рекомендації щодо попередження несприятливої дії нанопорошків на організм людини.

Наукові керівники дисертанта, завідувач кафедри гігієни, безпеки праці та професійного здоров’я НМУ, професор Олександр Яворовський та завідувач кафедри клінічної та лабораторної імунології, алергології та медичної генетики нашого Університету, професор Андрій Курченко зазначили, що середньосмертельна доза від впливу нанопорошків була визначена вперше, гістологічними методами встановлені особливості проявів патологічних змін у структурній організації тканин, які вдалося зафіксувати під час досліджень на лабораторних тваринах.

Спеціалізована вчена рада ухвалила рішення присудити Василю Рябоволу науковий ступінь доктора філософії.

Щиро вітаємо молодого вченого та його наукових керівників з успішним результатом!

Пресцентр НМУ