Кафедрі неврології – 120 років

10.11.2023

Усю історію української неврології вмістили у себе сторінки життя кафедри неврології Національного медичного університету імені  О.О. Богомольця. Спливають роки і цьогоріч кафедра відзначає свій 120-річний ювілей.

Ще за пів століття до появи на медичному факультеті Київського університету Святого Володимира самостійної кафедри неврології тут проводилися окремі лекції з нервових хвороб. Найбільш послідовним та близьким до питань соматоневрології, нейро- і психопатології був завідувач кафедри госпітальної терапії професор Василь Покровський.

Проте найважливішим етапом у викладанні неврології та розвитку її як науки стало заснування об’єднаної кафедри нервових і душевних хвороб, очолити яку випало професорові Івану Сікорському. Саме з його ім’ям пов’язують початок викладання на медичному факультеті Київського університету курсу нервових хвороб як самостійної медичної дисципліни.

У 1903 році, коли неврологія вже сформувалась як окрема клінічна дисципліна, відбулося офіційне виділення кафедри неврології як самостійної. Першим завідувачем кафедри став один із основоположників Київської неврологічної школи професор Михайло Лапінський.

Це нині кафедра неврології НМУ для здійснення своєї лікувальної та наукової діяльності має 8 клінічних баз на 330 ліжок. Проте, згадуючи історію кафедри, важко не пригадати тісний її зв’язок із клінікою нервових хвороб медичного факультету Київського університету, яка на той час базувалася в Олександрівській лікарні й була розрахована на 60 ліжок. Для лекцій і практичних занять використовували окреме приміщення із 2 лабораторіями – патогістологічною та лабораторією для дослідження спинномозкової рідини.

У 1922 році кафедру нервових хвороб знов було реорганізовано. Від того часу почали функціонувати два напрями – факультетський та госпітальний. Кафедру факультетської неврології очолив професор В.В. Селецький, а професор Б.М. Маньківський очолив створену кафедру госпітальної невропатології, клінічною базою якої було неврологічне відділення Київського військового шпиталю на 100 ліжок (1922-1933 рр.).

І згодом, через десятиріччя, була організована кафедра нервових хвороб лікувального факультету, яку до 1962 року очолював академік Борис Микитович Маньківський. Він зробив вагомий внесок у різні розділи клінічної неврології, а багато його наукових праць стали першими публікаціями у вітчизняній і навіть світовій літературі. Б.М. Маньківський запропонував класифікацію інфекційних захворювань нервової системи, чималий внесок зробив у вивчення розсіяного склерозу і розсіяного енцефаломієліту, першим описав пухлину шишковидного тіла і кишені Ратке та розробив методи їх лікування.

У різні періоди роботи кафедри її очолювали відомі вчені, такі як професор Олександр Ярош, який досліджував захворювання периферичної нервової системи, цереброваскулярну хворобу, розсіяний склероз, ураження нервової системи при алкоголізмі, грипі, професор Степан Віничук, вплив діяльності якого на розвиток сучасної неврології важко переоцінити. Він займався судинними захворюваннями нервової системи, демієлінізуючими захворюваннями та став автором принципово нового напрямку в ангіоневрології – системного підходу до вивчення цереброваскулярних захворювань.

Успішна діяльність кафедри неврології НМУ в усі часи пов’язана не лише із її вченими-керівниками, а й із високою професійністю, цілеспрямованістю та талановитістю усіх її співробітників.

Наразі кафедру очолює Заслужена лікарка України, докторка медичних наук, професорка Марія Прокопів, яка 40 років присвятила роботі на кафедрі неврології, де пройшла шлях від старшої лаборантки до професорки та завідувачки кафедри.

Основні напрямки наукової діяльності Марії Мирославівни присвячені судинним захворюванням головного мозку та організації допомоги хворим із цереброваскулярними захворюваннями. Вона є авторкою та співавторкою понад 200 наукових та навчально-методичних праць, активно займається педагогічною діяльністю, здійснює лікувальну та консультативну роботу в неврологічних відділеннях та поліклініці КНП «Олександрівська клінічна лікарня», є консультантом служби санітарної авіації при МОЗ України, Головного бюро судово-медичної експертизи МОЗ України, член трьох мультидисциплінарних робочих груп із розробки галузевих стандартів медичної допомоги МОЗ України, президент Асоціації неврологів м.Києва.

Сьогодні кафедра неврології працює на восьми клінічних базах: КНП «Олександрівська клінічна лікарня» (неврологічне відділення та відділення цереброваскулярної патології); КНП «Київська міська клінічна лікарня №4» (два неврологічних відділення і міський центр демієлінізуючих захворювань); КНП «Київська міська клінічна лікарня №3» (неврологічне відділення); у неврологічних відділеннях КНП «Київська міська клінічна лікарня №6», Дитячої клінічної лікарні №4 Солом’янського району м. Києва, ДУ «ГМЦ МВС України», Університетської клініки НМУ та в Центральній поліклініці МВС України.

На базі кафедри і клінік функціонують Центр цереброваскулярної патології і Київський міський центр розсіяного склерозу – науковим керівником останнього є доктор медичних наук, професор Лариса Соколова (завідувачка кафедри неврології з 2011 по 2022 рр.).

Професорсько-викладацький склад кафедри, який налічує 4 професори, 9 доцентів та 4 асистенти, проводить великий об’єм лікувально-консультативної роботи, впроваджує розроблені на кафедрі нові методи діагностики та лікування в практику охорони здоров’я. Викладачі кафедри забезпечують консультацію хворих із різних регіонів України, а також здійснюють ургентну консультативну допомогу пацієнтам у різних містах країни.

Виклики сьогодення згуртували співробітників кафедри та спонукали до пошуку нових підходів організації навчального процесу, до впровадження змішаного аудиторно-дистанційного режиму роботи зі студентами. Це потребувало чималих зусиль у створенні методичного забезпечення навчання, підготовки значного масиву відео-матеріалів для кращого сприйняття та засвоєння студентами дисципліни. За умов дистанційного навчання викладачі не тільки оволоділи новими вміннями користування електронними пристроями, але й набули навичок педагогічної майстерності під час роботи у віддаленому режимі.

В умовах викликів сучасності співробітники кафедри стали ще більше поважати людську гідність, підтримувати один одного, доброзичливо та шанобливо ставитися до студентів, медичного персоналу, пацієнтів, глибоко шанувати, втілювати і розвивати традиції, започатковані відомими попередниками, продовжуючи 120-річний зв’язок часів та поколінь.

Докладно про кафедру

За матеріалами газети «Медичні кадри»