Упродовж робочого дня освітяни мають розмовляти українською, – наказ МОН України

06.11.2023

В умовах збройної агресії росії проти України надзвичайно важливим є утвердження української мови, як елемента національної безпеки та лінгвального інтегратора, що зміцнює незалежність держави. На важливості цього питання акцентує увагу й Міністерство освіти і науки України. Відповідно до законодавства впродовж робочого дня у закладах вищої освіти освітяни мають спілкуватися українською мовою.

Згідно із Законом України «Про освіту» мовою освітнього процесу в закладах освіти є державна мова. Відповідно до статті 9 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» володіти державною мовою та застосовувати її під час виконання службових обов’язків зобов’язані, зокрема, керівники закладів освіти всіх форм власності, педагогічні, науково-педагогічні та наукові працівники. Ця умова не стосується іноземців чи осіб без громадянства, які запрошені до закладів освіти та/або наукових установ та працюють на тимчасовій основі.

Що важливо, державна мова:

  • має використовуватися у рамках освітнього процесу, під час проведення навчальних занять (окрім занять з навчальних предметів, які згідно з освітньою програмою закладу освіти викладаються іноземними мовами або мовами корінних народів і національних меншин);
  • у спілкуванні викладачів, інших працівників ЗВО, як зі здобувачами освіти, так і між собою.

Також під час організації освітнього процесу незалежно від його форми (лекція, практичне чи семінарське заняття, гурткова робота тощо) необхідно використовувати навчальні матеріали, розроблені державною мовою.

Нагадуємо, що у рішенні Конституційного Суду України від 16 липня 2019 року № 10-p/2019 про визнання Закону України «Про освіту» таким, що повністю відповідає Конституції України, чітко зазначено, що «українська мова, як державна, є обов’язковою на всій території України у державній сфері, а також в публічних сферах суспільного життя, у тому числі у сфері освіти». Рішення Конституційного Суду України є обов’язковим до виконання, остаточним та не може бути оскаржене.

Пресцентр НМУ за інформацією МОН України