Кафедрі гістології та ембріології – 155 років

02.11.2023

Викладання гістології та ембріології як самостійного предмету на окремій кафедрі почалося у 1868 році. Новостворена кафедра спочатку розміщувалася у двох невеликих кімнатах анатомічного корпусу по вул. Фундуклеївській (нині вул. Богдана Хмельницького, 37). До штату кафедри гістології та ембріології на той час входили професор, препаратор і два служителі.

Першим завідувачем кафедри став професор Петро Перемежко. Він спостерігав поділ клітин епідермісу, сполучної тканини, ендотелію, лейкоцитів. Описав послідовність, тривалість і особливості перебігу окремих фаз мітозу. Його перу належать видатні роботи про мікроскопічну будову та ембріогенез селезінки, щитовидної залози, гіпофіза.

Із 1891 по 1904 роки кафедрою гістології та ембріології завідував професор Яків Якимович. На лекціях та практичних заняттях основну увагу він приділяв загальній гістології. Ембріологія викладалася у невеликому обсязі, а спеціальна гістологія – лише на мікропрепаратах, виготовлених студентами. Серед його наукових праць слід відзначити спостереження над регенерацією м’язових волокон, які лягли в основу його докторської дисертації, вивчення будови осьових циліндрів, сухожилків, структури зубів.

У 1905-1924 рр. кафедру очолював професор Федір Ломинський. За цей час штат кафедри знову виріс, покращилося її оснащення: були придбані освітлювальні прилади для мікроскопів, нові мікротоми, колекції воскових ембріологічних муляжів, апарати для мікрофотографування, поляризаційної мікроскопії. Укріплення матеріальної бази кафедри сприяло активізації навчально-методичної роботи.

Із 1925 до 1929 роки кафедрою гістології та ембріології завідував учень Федора Ломинського професор Олександр Черняхівський. Йому належить ряд фундаментальних досліджень із мікроскопічної будови, реактивних змін та ембріогенезу автономної нервової системи, нейроглії. Одну з перших наукових публікацій ученого присвячено питанню про наявність у центральній нервовій системі багатоядерних нейронів.

Після професора Черняхівського кафедрою гістології та ембріології короткий час завідував його учень – доцент Б. Дейкун, а з 1929 до 1953 р. – професор Семен Шахов.

Із 1954 по 1975 рік кафедру гістології та ембріології очолював заслужений діяч науки, член-кореспондент АМН СРСР, професор Микола Зазибін. Чудовий лектор і вмілий організатор, він залучив до викладацької та наукової роботи чимало здібних молодих людей. Професор Зазибін створив наукову школу, відому не лише в Україні, а й за кордоном. Під його керівництвом захищено понад 80 дисертацій.

Наступним завідувачем кафедри став професор Костянтин Кабак, який очолював її до 1992 року. Разом із колективом кафедри він підхопив естафету вивчення нервової системи. Варто зазначити, що професор Кабак протягом 17 років був проректором Київського медичного інституту.

Протягом наступних 30-ти років (1992-2022 рр.) кафедру гістології та ембріології очолював член-кореспондент НАМН України, професор Юрій Чайковський. За роки його керівництва кафедрою значно виріс її штат, а матеріальна база поповнилася сучасними демонстраційними та мікроскопічними приладами. Співробітниками кафедри було створено сучасні навчальні посібники, розроблено ряд комп’ютерних навчальних і контролюючих програм.

Як вченого професора Юрія Чайковського відрізняли цілеспрямованість, наукова ерудиція й організаторські здібності. Його наукові розробки характеризувалися фундаментальністю, сучасним методичним рівнем і прикладним значенням. До його видатних наукових здобутків належать встановлення можливості збереження життєздатності клітин периферійної нейроглії за умов кріоконсервації при температурі рідкого азоту; доведення того, що інгібітори протеолітичних ферментів, інгібітори лейкотрієнів та інші протизапальні препарати стимулюють регенерацію нервових стовбурів; він також вивчив гемомікроциркуляторне русло, нейро-вазальні та нейро-десмальні взаємовідношення у периферичних нервах та ін. Професор Юрій Чайковський автор понад 700 наукових праць, в тому числі 3 підручників, 9 монографій, 27 патентів. Підготував 8 докторів і 27 кандидатів наук.

Із 2022 року обов’язки завідувача кафедри виконує доктор медичних наук, професор Олександр Грабовий.

Цьогоріч кафедра брала активну участь у акредитації Університету за спеціальностями «Медицина», «Педіатрія», «Стоматологія», «Технології медичної діагностики та лікування». Співробітниками кафедри створено профільні навчальні посібники для студентів, що навчаються за всіма спеціальностями, а також за вибірковими курсами.

Сьогодні основними напрямками наукової роботи кафедри є нейрогістологія, стовбурові клітини, зміни внутрішніх органів при ураженні центральної нервової системи, гістологічна техніка, імуногістохімія, експериментальне моделювання патологічних процесів.

У наукову роботу кафедри активно впроваджуються сучасні методи молекулярних досліджень – імуногістохімія, цифрові технології мікроскопічних досліджень, математичні методи аналізу даних та математичне моделювання.

Наукові праці співробітників кафедри в останні роки присвячені вивченню реактивних змін центральної та периферійної нервової системи, порушень кровопостачання мозку та компенсації рухових, когнітивних і регуляторних розладів, участі різних типів мезенхімальних стовбурових клітин у відновлювальних процесах, способам модуляції активації, міграції та диференціювання мезенхімальних стовбурових клітин.

На кафедрі також плідно працює студентський науковий гурток, який популяризує вивчення фундаментальних дисциплін, розкриває потенціал науково-дослідної діяльності у студентів та мотивування їх до наукової роботи. На засіданнях гуртка студенти мають можливість ознайомитися з сучасними методиками і набути базові навички у виготовленні гістологічних мікропрепаратів, ознайомитися з гістологічною технікою, здобути навички аналізу результатів, в тому числі методів статистичної обробки, брати участь у науковій діяльності кафедри тощо. Гуртківці кафедри презентують результати своєї наукової роботи на конференціях та у фахових журналах, зокрема в Українському науково-медичному молодіжному журналі, який видається НМУ імені О.О. Богомольця.

Щодня колектив кафедри докладає усіх зусиль для примноження і збагачення своєї славної історії новими звершеннями і досягненнями, працюючи на благо Університету та країни.

Докладно про кафедру

                                               За матеріалами газети «Медичні кадри»