Важливість безбар’єрної медицини обговорили на науково-практичному семінарі у НМУ

11.10.2023

10 жовтня у Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця відбувся науково-практичний семінар «Безбар’єрна медицина. Професійна комунікація лікаря-стоматолога та пацієнта». Під час заходу лікарів-інтернів і слухачів циклів спеціалізації стоматологічних кафедр Інституту післядипломної освіти нашого Університету ознайомили з сучасними підходами до безбар’єрної комунікації лікарів з пацієнтами з особливими потребами. Пацієнти, які потребують додаткових пристосувань або адаптації у зв’язку із порушеннями слуху, зору, мовлення, опорно-рухового апарату, психологічними травмами внаслідок війни, потребують й особливого підходу у лікуванні.

Захід організували фахівці кафедри стоматології Інституту післядипломної освіти Національного медичного університету імені О.О. Богомольця. До участі запросили лекторів з Інституту спеціальної педагогіки і психології імені Миколи Ярмаченка НАПН України, діяльність якого тісно пов’язана з тематикою семінару. Під час заходу відбувалася онлайн-трансляція виступів спікерів.

Так, заступниця директора Інституту післядипломної освіти НМУ, доцентка Валентина Проценко наголосила на важливості тематичної складової семінару в умовах воєнного стану. Вона зазначила, що професійні знання спікерів заходу, які вони передають майбутнім лікарям, сприятимуть підвищенню якості їх послуг, а також розвитку безбар’єрного середовища в Україні.

За словами завідувача кафедри стоматології Інституту післядипломної освіти НМУ, доцента Андрія Прощенка, здатність ефективно взаємодіяти з пацієнтами наразі розглядається як важлива компетенція у сучасній медицині. Адже комунікативні навички лікаря позитивно впливають на результативність його роботи, формують довіру, допомагають уникнути помилок.

Про етику спілкування з онкохворими пацієнтами розповів професор Навчально-наукового центру неперервної професійної освіти Інституту післядипломної освіти НМУ Валерій Чешук. Про використання різних засобів комунікації у роботі з дітьми з порушеннями інтелектуальної та рухової сфер розвитку, з дітьми з особливими мовленнєвими потребами, а також про ефективну комунікацію лікаря та жестомовного пацієнта розповіли завідувачки відділів Інституту спеціальної педагогіки і психології імені Миколи Ярмаченка НАПН України професорка Олена Чеботарьова, кандидатка педагогічних наук Еляна Данілавічютє та професорка Світлана Кульбіда.

До фахової дискусії долучилися і викладачі нашого Університету. Зокрема, доцентка кафедри стоматології Інституту післядипломної освіти Вікторія Волинець зауважила, що комунікація, можливість сприймати інформацію, інтерпретувати її, використовувати у подальшій професійній діяльності є загальнолюдським обов’язком і цінністю. А  володіння сучасними підходами до комунікаційної безбар’єрності, активного залучення людей з особливими потребами до суспільного життя є важливим завданням кожного лікаря.

Спікери підкреслили важливість уваги до етичних основ професії лікаря, зокрема налагодження професійної комунікації з пацієнтами, особливо таких, що потребують додаткових пристосувань та підтримки. Також вони наголосили на актуальності співпраці медичних працівників і педагогів у забезпеченні доступних та якісних послуг для пацієнтів.

Пресцентр НМУ