Фахівці НМУ провели масштабну конференцію з питань сучасної офтальмології

05.10.2023

4 жовтня відбулася конференція «Актуальні питання сучасної офтальмології», яку організували співробітники кафедри офтальмології Національного медичного університету імені О.О. Богомольця у Міжнародному виставковому центрі столиці. Під час заходу обговорили новітні технологічні розробки та тенденції при лікуванні проблем зору. Насичена програма конференції зібрала численну аудиторію фахівців з офтальмології, хірургії та неврології.

Відкрила захід проректорка з науково-педагогічної роботи, міжнародних зв’язків та європейської інтеграції НМУ, професорка Рімма Скрипник. Вона зазначила, що під час планування програми конференції були враховані побажання практикуючих офтальмологів і лікарів-інтернів цієї спеціальності. Матеріали, які використовували для написання дисертаційних робіт з офтальмології, послужили основою для доповідей. Теми конференції торкаються найсучасніших тенденцій і викликів галузі, деякі з них обговорювали в Україні вперше.

Рімма Скрипник презентувала тему «Офтальмологічні прояви травматичних ушкоджень зорового нерву», яка висвітлює результати статистичних досліджень останнього десятиліття і свідчить, що серед різноманіття поранень, які зумовлені збільшенням кількості автодорожніх пригод та довготривалою війною в Україні, особливе місце займає травмування зорового нерву. Проблематикою цієї теми займаються на кафедрі офтальмології НМУ вже понад 20 років. Всі дані були систематизовані, що дозволило встановити особливості перебігу процесу відновлення після травматичних ушкоджень зорового нерву.

«Ми проаналізували літературу, де описана дана проблематика упродовж останніх 40 років, ті чи інші клінічні випадки, з яким зіткнулися в офтальмологічних чи нейрохірургічних центрах. Не зважаючи на те, що медичну допомогу при таких ушкодженнях, насамперед, надають хірурги різних спеціальностей, офтальмологи також стикаються з травмами зорового нерву. І тут важливим елементом є своєчасна діагностика. У деяких випадках пацієнти звертаються до офтальмолога тоді, коли зміни вже є невиліковні, що призводить до втрати зорових функцій», – наголосила проректорка НМУ.

Завідувач кафедри офтальмології, професор Дмитро Жабоєдов розповів про сучасні алгоритми лікування глаукоми, презентував відеофільм «Двоточкова склеральна фіксація із імплантацією штучної райдужки». Він зазначив, що нині немає єдиної думки про те, якою має бути хірургічна тактика при лікуванні пацієнтів із поєднаною патологією – катарактою і глаукомою. Вибір цієї тактики лишається однією з найактуальніших проблем офтальмології.

Заступниця начальника навчально-методичного відділу Університету, доцентка кафедри офтальмології Наталія Гребінь ознайомила присутніх з аспектами лікування дистрофічних захворювань рогівки ока. Своєю чергою аспірант кафедри офтальмології Дмитро Павленко звернув увагу аудиторії на діагностичні помилки техніки і оператора, які відбуваються при томограмі ока.

«Алергійні кон’юнктиви: сучасні підходи до лікування», «Безшовна склеральна фіксація торичної інтраокулярної лінзи», «Децентрація та нахил ІОЛ: фактори ризику та вплив на післяопераційні результати» також стали важливими темами для обговорення учасників конференції.

Відповідальна за лікувальну роботу кафедри офтальмології, кандидатка медичних наук Наталія Тихончук підготувала доповідь про сучасний погляд на патогенез офтальмологічної мігрені, а аспірантка кафедри Ірина Гавриляк розповіла про вплив факторів запалення на відновлення структури передньої поверхні ока. Асистентки кафедри Юлія Єфімова та Катерина Соломаха підготували актуальну інформацію з вікової макулярної дегенерації внаслідок радіоактивного впливу та проявів хвороби сухого ока у пацієнтів з цукровим діабетом. Фахівцями кафедри офтальмології також були озвучені актуальні теми щодо перспективи відновлення контрастної чутливості після імплантації інтраокулярних лінз та впливу цукрового діабету 2 типу на віддалені результати хірургічного лікування катаракти.

Пресцентр НМУ